TOMISLAV ŽIDAK IZ BRAZILA

POČINJE MUNDIJAL! Držimo palčeve Hrvatskoj, nikada nije igrala veću utakmicu

Držimo palčeve hrvatskoj reprezentaciji, nikada nije igrala veću utakmicu i pred većim auditorijem
 Tom Dubravec / CROPIX

Kod Nike Kovača sve je tajna. Sve osim tko će igrati lijevog beka, to ipak nije mogao sakriti. Nakon što je izgubio Ivana Strinića i Danijela Pranjića, povjerio je tu osjetljivu poziciju Šimi Vrsaljku. Ako ga pitate za bilo što drugo, sve će zamotati u floskulu - moram to najprije reći igračima, tek nakon toga i vama. U utorak navečer odavao je dojam čovjeka koji se već odlučio i za postavu i sustav igre, nama je prepustio nagađanje.

Ako će se Hrvatska suprotstaviti Brazilu sustavom 4-2-3-1, moguća je ovakva postava: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrić, Rakitić - Perišić, Kovačić, Olić - Jelavić . Ali, postoje i druge verzije, “obogaćene” Eduardom da Slvom, koje su manje vjerojatne.

Oduči li se Niko Kovač za sustav 4-1-4-1, momčad će izgledati ovako: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Brozović - Rakitić, Modrić, Kovačić, Perišić - Olić. U toj varijanti ispada Nikica Jelavić, Ivica Olić dolazi na svoju prirodnu poziciju, a jedan od najzahtjevnijih poslova trebao bi obaviti Marcelo Brozović. Kovač nije odbacio niti jednu soluciju, ali niti jednu nije ni potvrdio. Saznat ćemo na dan utakmice.

U utorak, na zatvorenom treningu, Kovač je podijelio “markere” igračima udarne i druge postave. Iz poštovanja prema nacionalnoj momčadi nismo ga špijunirali, iako je u trening centru i to bilo moguće. Ali, ne bi bilo “fair”, jednostavnije je - nagađati. A može se nagađati da će Niko Kovač igrati zatvorenu varijantu, jer Neymar, Hulk i Fred su opasni kao smrt. Posebno Neymar, koji je svoj talent u Barceloni stavio u službu Lea Messija, dok je u brazilskoj reprezentaciji u naslovnoj ulozi, želi svijetu pokazati tko je zapravo Neymar.

Njegova glad za svjetskom afirmacijom je najveća opasnost za Hrvatsku, čija je obrana sklona previdima i kiksevma.

Sve što se događanja Mundijalu i najnovije vijesti o Vatrenima pratite na adresi brazil.jutarnji.hr

Istina je da je ovo jedna od najvećih utakmica u hrvatskoj sportskoj povijesti. Ovo je jedan od najvećih ispita metoda izbornika Kovača, koji svoje igrače drži u spartanskom drilu, a to ne daje uvijek pravi efekt. Zasad nitko ne gunđa, jer svi se nadaju minutaži na premijeri Svjetskog prvenstva, iako kamp hrvatske reprezentacije vrvi tajnama. Potvrdio je to i sam izbornik - “kod mene je sve tajna” - nema odškrinutih vrata. Teško je novinarima raditi u takvoj atmosferi, kada informacije ne kaplju čak ni na kapaljku, možete samo opipati vanjski zid, unutra se ne može...

Novinari su se služili raznim trikovima, ali nije prošlo. Kada je kolega iz Večernjeg lista pokušao nagovoriti izbornika da dvojicu, trojicu igrača pozovu na kavicu, Kovač se grohotom nasmijao. Igračima nije dopustio čak ni šetnju glavnom ulicom u Praia do Forte, smatrao je to budalaštinom. Možda i jest, ali nogometaši teško podnose izolaciju, kada je jedini bijeg od surovog i beskonačnog analiziranja brazilske momčadi odlazak na press konferenciju. Neki baš i ne uživaju u takvim metodama i svi se boje da netko ne “pukne”. To se sasvim sigurno neće dogoditi prije današnje utakmice, ali, ako nešto pođe po zlu, balon bi mogao eksplodirati.

Ključeve tajni kampa Tivoli drži samo Niko Kovač. On će odlučiti da li će dva zadnja vezna igrača biti Rakitić i Modrić, ili će tu funkciju ponuditi Marcelu Brozoviću. On će, vjerojatno u zadnji čas, presuditi hoće li Ivica Olić na lijevi bok, a na centrafora Nikica Jelavić, koji je poentirao i protiv Australije. Ili će u vrh napada gurnuti Olića. To su tajne koje ćemo otkriti danas popodne. Držimo palčeve hrvatskoj reprezentaciji, nikada nije igrala veću utakmicu i pred većim auditorijem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:05