KOMENTAR JUTARNJEG

PIŠE TANJA RUDEŽ Marihuana još uvijek nije lijek protiv raka

U bazi PubMed, najpoznatijoj medicinskoj bibliografskoj bazi podataka, nema nijedne kliničke studije o kanabisu kao lijeku protiv raka
 Damjan Tadić / CROPIX

Je li marihuana uistinu lijek protiv raka? Proteklih dana u našim, ali i nekim stranim medijima, pojavila se vijest da je američka vlada priznala da marihuana ili kanabis ubija rak. Vijest se, naravno, brzo proširila društvenim mrežama, ali i u našoj javnosti pa se odmah pojavila i peticija za potpunu legalizaciju marihuane.

No, realnost je drukčija i pokazuje kako se u globaliziranom svijetu dezinformacije šire brže nego relevantne informacije. Naime, naši su mediji prenijeli vijest britanskog tabloida Mirror koji se, pak, u članku bombastična naslova “Američka vlada naposljetku priznala da kanabis ubija rak”, pozvao na Cancer.gov, web stranicu američkog nacionalnog Instituta za rak (NCI). Na spomenutoj stranici, međutim, ništa od priznanja, nego se u rubrici pitanja i odgovori o kanabisu, nadopunjenoj prije više od mjesec dana, navode pokusi na miševima i štakorima koji su pokazali da kanabinoidi (aktivne kemijske tvari u kanabisu) mogu ubiti određene vrste tumorskih stanica. Pritom je na Cancer.gov navedeno kako u bazi PubMed, najpoznatijoj medicinskoj bibliografskoj bazi podataka, nema nijedne kliničke studije o kanabisu kao lijeku protiv raka.

Ono što je znanstveno dokazano jest da THC, glavni psihoaktivni sastojak kanabisa, može imati opuštajući, kao i blago do umjereni analgetički učinak, stimulirajući efekt na apetit te djelovanje protiv mučnine i povraćanja. No, pojedina istraživanja ukazuju i na moguće negativne učinke THC-a, poput gubitka kratkotrajnog pamćenja, povećanog razvoja psihoza i shizofrenije, kao i smanjenog kvocijenta inteligencije u mladih koji su uzimali kanabis u dobi ispod 18 godina.

U skladu s postojećim znanstvenim spoznajama, Povjerenstvo za analizu preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe vlade RH, preporučilo je u lipnju da se omogući korištenje ljekovitih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičkog sindroma.

Naši vrhunski znanstvenici iz inozemstva prof. Ivan Đikić i prof. Igor Štagljar u više navrata su u svojim medijskim istupima pojašnjavali da svaki lijek za rak mora proći složenu proceduru koja uključuje eksperimente in vitro i na laboratorijskim životinjama, te opsežna klinička ispitivanja. To je dugotrajan i skup proces: za proizvodnju jednog novog antitumorskog lijeka potrebno je između 600 milijuna do jedne milijarde dolara, a taj proces traje i do 10 godina. Naposljetku, opet je moguće da lijek koji je mnogo obećavao u pokusima na miševima na kraju ne bude odobren jer se pokaže neučinkovitim ili, možda, štetnim za ljude. - Možda će zvučati zapanjujuće, ali tek svaki dvadeseti lijek prođe svih sedam faza razvoja, a tek svaki peti lijek za rak koji se pojavi na tržištu financijski vrati ulaganje od svoje prodaje - istaknuo je jednom prilikom prof. Štagljar.

Naši su proslavljeni znanstvenici u više navrata isticali da rak nije jedna nego barem 200 različitih bolesti te da zbog kompleksnosti tumora nikad neće biti nađen jedan jedinstveni lijek za rak.

To vrijedi i za marihuanu: ako se jednog dana i pokaže kao učinkovita u terapiji jednog tumora, ona sigurno neće liječiti sve maligne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42