Piercing opasan za zdravlje

ZAGREB - Prema najnovijim istraživanjima, oko deset posto odraslih Engleza ima piercing na tijelu, a od onih koji su se dali “bušiti”, čak 25 posto završi s nekim medicinskim komplikacijama. Štoviše, jedan posto njih završi čak na bolničkom liječenju.



Istraživanje na 10.500 ispitanika starijih od 16 godina proveli su Agencija za zaštitu zdravlja i londonski Zavod za zaštitu zdravlja školske djece, a pokazalo se da piercing više vole žene, nego muškarci. Čak 45 posto ispitanica u dobi od 16 do 24 godine nema ništa protiv “bušenja” tijela.



Najpopularniji je piercing na pupku, koji ima 33 posto mladih, a slijede s 19 posto na nosu, 13 posto na uhu, 9 posto na jeziku i bradavicama, 8 posto na obrvi, 4 posto na usnama i 2 posto na genitalijama. Premda je piercing na genitalijama zapravo neugodan, muškarci vole da žene imaju tu vrstu ukrasa.



Neprimjereni uvjeti



Muškarci i žene razlikuju se po tome gdje na tijelu najviše vole ukrase. Muškarci vole one na bradavicama, a žene na pupku. Istraživanje je također pokazalo da je više od 15 posto ispitanika zatražilo stručnu pomoć nakon zahvata zbog raznih problema od infekcija do hepatitisa, a zabrinjavajuće je to što je čak 15 posto onih koji su dali bušiti jezik to učinilo na neprimjerenim mjestima i bez stručnjaka. Ljubitelji piercinga najviše riskiraju bušenjem jezika i genitalija, upozorili su stručnjaci.



Prof. dr. Rajko Ostojić, iz Interne klinike KBC-a Zagreb nalgašava kako kod piercinga i tetovaže može biti ugroženo zdravlje ako se radi u neprimjerenim uvjetima i s nesterilnim instrumentima.



Osobita opasnost leži u mogućnosti zaražavanjem hepatitisom C i B koji nerijetko završe cirozom i rakom jetre. Premda se to događa rijetko ovim zahvatima na tijelu može se “zaraditi” i HIV infekcija. Znatno češće su razne upale na mjestu zahvata, a nisu rijetke niti alergije na primjerice metal od koji su rađeni ti ukrasi. Poznato je nekoliko smrtnih slučajeva u svijetu zbog piercinga na jeziku zbog čega je došlo do gušenja.



Riječanka Ana Laco vlasnica je piercing studija, a nedavno je sudjelovala na konvenciji APP-a (Association of Professional Piercers) u Las Vegasu, najvećoj konvenciji za piercere u svijetu.



Medicinski standardi



APP je neprofitna organizacija koja inzistira na visokim medicinskim i sigurnosnim standardima u piercingu, što je u pojedinim američkim saveznim državama regulirano zakonom. U Hrvatskoj, kaže Ana, ne postoji zakonska regulativa vezana uz piercing, ali njezin studio drži se svih standarda APP-a.



Prema njezinim riječima, u Hrvatskoj postoji tridesetak legalnih piercera. “Body modification” je poriv koji jednostavno osjetiš u pubertetu.



- Kada si prvi put probušiš obrvu, jednostavno znaš da si takav i da s tim želiš ići sve dalje - objasnila je Riječanka.





Goranka Jureško, Luka Benčić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:10