NEIZVJESNO U BiH

PAPE OSTAJE IZBORNIK? Sušić još uvijek dvoji, Savez čeka, javnost mu već - presudila!

'Nemam odgovor na pitanje ostajem li ili ne. Da imam već bih ga rekao'
 getty images

S istekom mjeseca lipnja istekao je i ugovor Safeta Sušića s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine. Sušić više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali ne mora značiti da neće biti u budućnosti. Naime, iz Nogometnog saveza poručili su da još nisu razgovarali sa Sušićem, ali da će "svakako razgovarati". Izvršni odbor proučit će izbornikov izvještaj o radu i onda odlučiti hoće li Sušiću ponuditi novi ugovor ili mu se zahvaliti na suradnji. Što se Sušića tiče, dojam je da ni on sam nije "načisto" što bi oko svog angažmana na klupi Zmajeva. Još u Brazilu, nakon utakmice s Iranom, slao je signale da mu je svega dosta, ali po povratku u Sarajevo je okrenuo ploču. No ne drastično.

- Nemam odgovor na pitanje ostajem li ili ne. Da imam već bih ga rekao. U Sarajevu sam još nekoliko dana i pričat ćemo. Razgovarat ćemo i vidjeti što će se dogoditi. Ne želim ni na koga vršiti pritisak. Svašta može biti - kazivao je Sušić ovih dana te istaknuo kako nije ovo prvi put da se "nećka" na izlaznim vratima.

- Ovako je bilo i nakon utakmica s Portugalom (poraz 2:6 u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Euro 2012., op.a.). Mislio sam se i tada povući jer nije bio ostvaren cilj. Bio sam u dvojbi, kao i sada.

Jedan od najboljih nogometaša Bosne i Hercegovine svih vremena klupu nacionalne reprezentacije preuzeo je iz ruku Ćire Blaževića. Već pod vodstvom Ćire reprezentacija BiH je bila na vratima jednog velikog natjecanja, no Ćirine nogometaše, kao i Papetove poslije njega, zaustavio je Portugal u dodatnim kvalifikacijama. Pod novim izbornikom nacionalna momčad ove tronacionalne zemlje stalno je napredovala i plasmanom na Svjetsko prvenstvu u Brazilu doživjela vrhunac. Bilo je tu i puno Sušićevih zasluga, jer je "očistio" reprezentaciju od nekih igrača koji tu objektivno ne pripadaju i nije se držao za BiH neizbježnog nacionalnog ključa, nego su igrali samo oni najbolji. No, zasluge snosi i logistika Saveza koja je "vrbovala" bosanske nogometaše po dijaspori, ali i sreće da se poklopila talentirana generacija koja je svoj vrhunac doživjela u Sušićevu mandatu. Kroz četiri godine na klupi Zmajeva Safet Sušić je u domovini stekao kultni, skoro pa božanski status. Međutim, njegova neokrznuta aureola narodnog ljubimca počela se urušavati onda kada se najmanje nadao - u vrijeme najveće euforije u BiH, pred polazak na Svjetsko prvenstvo. Kritičari su ga načeli nakon konfuzne izvedbe Zmajeva u porazu u prijateljskoj utakmici protiv Egipta, a nastavili su nakon što na širi popis nije uvrstio neke igrače koji su se po sudu javnosti morali na njemu naći. Zatim ga je u intervjuu Sportskim novostima okrznuo i dotad relativno standardni prvotimac Boris Pandža spočitavši mu da nema autoritet u svlačionici, a Pape se nije proslavio ni kada je potencijalno važnog igrača Ervina Zukanovića ostavio u Bosni jer je ovaj optužio Savez za probleme s njegovom vizom.

Ako su to još donekle i bile stidljive kritike onda su one nakon poraza od Nigerije i krive taktike u ovoj utakmici prerasle u pravo blaćenje i pljuvanje na osobnoj razini. Dobroćudnog (skoro) šezdesetogodišnjaka iz Zavidovića one su posebno zaboljele i upravo zbog toga je poslije Irana najavio da odlazi.

- Zovu me ljudi iz Francuske, Turske, svi hvale našu reprezentaciju. Čitam to i po stranim medijima, a kod nas se u pojedinim medijima vodi kampanja protiv mene, vjerojatno je tim novinarima dosadio ovaj izbornik. No, mene zanima što misle obični ljudi, a ne neki tamo novinar - ističe Sušić.

No, to baš i nije istina. Sušić je više puta svojim potezima pokazao da osluškuje puls javnosti, posebice pojedinih medija, pa makar je time išao i protiv svojih uvjerenja. Safet Sušić dobro zna da atmosfera u javnosti nije ni blizu onakva kao kada se dvoumio nakon Portugala i zbog toga će sigurno otići. Ako mu uopće bude i ponuđena prilika da ostane.

Navijači žele Barbareza i Vahu

Uvijek kada je smjena izbornika u Bosni i Hercegovini u međuprostoru, dok još ništa nije službeno, javnost barata uvijek istim imenima. Tko će voditi reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro 2016., pitanje je s kojima se svi bave. Dušan Bajević, Safet Sušić, Sergej Barbarez, Vahid Halilhodžić, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić. To su bili kandidati 2009. kada je odlazio Ćiro, a potpuno ista imena i danas se vrte u javnosti! Sušić je jedan od kandidata, bez obzira što mnogi tvrde da je njegov posao završio onog dana kada su iz Brazila reprezentativci sletjeli na sarajevski aerodrom. Kao i prije pet godina mediji, prije svih utjecajni Dnevni avaz, u prvi plan "guraju" Dušana Bajevića. On se prije pet godina zahvalio, a sada se još ne izjašnjava. Prema njima bivši nogometaš mostarskog Veleža preuzet će A reprezentaciju, a kod navijača omiljeni bivši kapetan Sergej Barbarez mladu reprezentaciju, koja će mu biti "trening-poligon" za seniorsku vrstu. Ako pogledate društvene mreže i komentare navijača, oni imaju samo dva favorita - Barbareza i Vahida Halilhodžića!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:35