SULUDA PONUDA

'OVOG LJETA SE NOSI DŽIHAD' Teroristi koji osvajaju Irak napravili modni iskorak: 'Mudžahedin za cijeli život'

Na internetu se pojavila bizarna ponuda odjeće i drugih predmeta koji promoviraju islamističku grupaciju ISIS koja u Iraku zadnjih dana vrši masovne zločine i prijeti zauzimanjem glavnog grada Bagdada. Moguće je kupiti majice i baseball kape s islamističkim sloganima i natpisom 'ISIS', koji tu skupinu pokušavaju etablirati kao 'teroristički brand'.

Džihadistička grupa koja je pruzela kontrolu nad dijelom Sirije i Iraka već se ranije pokazala kao sklona reklami putem društvenih mreža intenzivno koristeći Twitter za propagiranje svojih ideja i brutalnih zločina.

Džihadistička odjeća se prodaje na web stranicama iz Indonezije i u ponudi je već nekoliko mjeseci.Trgovac džihadističkim suvenirima i odjećom Zirah Moslem također prodaje proizvode koji promoviraju druge islamističke skupine kao što su Hamas, talibani i Fronta al-Nusra.

Na majicama iz Moslemove ponude moguće je naći one s likovima muškaraca koji nose oružje, a pored se nalazi slogan 'Mudžahedin za cijeli život'. Popularne su i majice na kojima piše 'Volim džihad'.

Na internetu se može pronaći fotografija prodavaonice u Istanbulu gdje se odjeća koja promovira ISIS može kupiti na licu mjesta. Uz fotografiju prodavaonice objavljenu na Twitteru napisano je: 'U slučaju da se pitate što bi džihadist trebao nositi ovog ljeta, posjetite prodavaonicu ISIS u Istanbulu.'

U drugim web shopovima koji prodaju predmete koji promoviraju ISIS, može se kupiti igračke koje prikazuju borce ISIS-a, a uz takvu igračku se dobije i besplatna naljepnica, pa se na taj način pokušava privući i pripadnike najmlađe populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:38