BEZ BACANJA

OTVARAJU SE SUPERMARKET I RESTORAN S HRANOM KOJOJ JE ISTEKAO ROK 'To ne znači da je pokvarena!'

Vijeća za obranu prirodnih resursa (NRDC), američka savjetodavna organizacija koja se bavi pitanjima zaštite okoliša, hrane i energije tvrdi da je veliki dio hrane kojoj je istekao rok trajanja još dugo sasvim jestiva

Početkom slijedeće godine u Bostonu se otvara supermarket u kojem će prodavati isključivo hranu kojoj je istekao rok trajanja, javlja BBC.

Samo u SAD-u 40% bačene hrane završi u smeću jer na ambalaži stoji datum koji više nikada neće doći. No, često datum trajanja ne znači da je hrana nakon tog dana pokvarena, već samo da joj je okus promijenjen, objašnjava američka znanstvenica Dana Gunders, članica Vijeća za obranu prirodnih resursa (NRDC), američke savjetodavne organizacije koja se bavi pitanjima zaštite okoliša, hrane i energije. Vijeće u svom izvješću tvrdi da je veliki dio hrane kojoj je istekao rok trajanja još dugo sasvim jestiva.

Poduzetnik Doug Rauch, koji je nekoć stajao iza uspješnog Trader Joe lanca u Americi, u Bostonu, osim supermarketa, planira otvoriti i restoran gdje će se kuhati od sastojaka kojima je prošao rok trajanja. Koja je to, primjerice, hrana?

Tortilla čips – Dana Gunders kaže da se mogu jesti i mjesecima nakon što im je istekao rok, iako će možda imati ustajao okus. Ako ih nakratko stavite u pećnicu s nešto ulja ponovo će postati prhki, a ako ih stavite u poklopljenu staklenku produžit ćete im rok, jer unutra neće prodirati vlaga.

Jogurt,kažu, može trajati duže od šest tjedana. „Jedem jogurt i nekoliko mjeseci nakon isteka roka i nikad nisam imala problema.“, tvrdi Gunders. Čokolada može trajati jako dugo, ne obazirite se na to što vremenom pobijeli. Jaja bacamo puno prije no što bi za to realno imali razloga, tvrdi.

Mogu trajati od tri do pet tjedana. No, savjetuju da ih držimo ispod 5 stupnjeva Celzijevih, jer to prevenira salmonelu. Mlijeko će postati smrdljivo i lošeg okusa puno prije no što bi vam od njegove konzumacije postalo muka. Ne držite ga, jasno, izvan frižidera duže no što je to nužno i čuvajte ga na temperaturi od oko 2 stupnja Celzijevih. To će mu, tvrde, produžiti rok trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:45