Osuđeni neonacist postao islamski vjeroučitelj

LINZ - Osuđeni neonacist preobratio se na islam i radio kao vjeroučitelj u austrijskoj školi prije no što je otkriven i otpušten.

Izvješća u listu Neues Volksblatt kažu da je čovjek, čije ime nije objavljeno, 1992. godine osuđen na tri godine zatvora zbog neonacizma. Nakon što je odslužio kaznu preobratio se na islam i promijenio ime. Islamska zajednica Gornje Austrije i Salzburga poslije ga je imenovala vjeroučiteljem u školi.

Načelnik uprave za škole Gornje Austrije Fritz Enzenhofer potvrdio je da je čovjek bio učitelj dva ili tri mjeseca prije godinu dana. Kada je čuo podatke, Enzenhofer je zatražio njegovo uklanjanje s tog radnog mjesta. Enzenhofer je istaknuo da vjeroučitelje u Gornjoj Austriji imenuju njihove vjerske zajednice.

Čelnik austrijske islamske zajednice Anas Shakfeh rekao je da zajednica nije poznavala prošlost tog čovjeka u trenutku kada ga je imenovala učiteljem. Zajednica nije imala primjedbi na to što je učitelj bio desničarski ekstremist, rekao je Shakfeh. "On je preobraćenik, a ljudi kao on mijenjaju svoje živote", rekao je.  (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58