ŠIMARANJE

Opasni život taksista Mate

Siguran sam da mu ime već znate. On je Mate. Velikogorički brkati taksist koji se u posljednja dva mjeseca svojim Mercedesom provozao kroz dvije najveće državne afere. Teško je reći je li Mate jedan od onih nesretnika koji se sasvim slučajno nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. U njegovu zanimanju to je statistički moguće, ali teško izvedivo. Reklo bi se šanse su jedan naprema nekoliko milijuna da baš njegov taksi stigne na red ispred vrata na aerodromu kroz koja upravo izlaze tako poznate dvije mušterije. U njegovu zanimanju to je zapravo sreća u nesreći. A možda i obratno.

Ovo je rekonstrukcija. Svi likovi su istiniti. Srijeda je, 17. kolovoza, Zračna luka Pleso. Taksist Mate žurno je pokupio šahovske figure s haube i u njegov auto ušao je Robin Bokšić. Tip koji se predstavljao kao tajni Uefin istražitelj sletio je u Zagreb kako bi ‘rasvijetlio’ okolnosti oko navodnog namještanja finala Hrvatskog kupa. Odigrali su to lani Dinamo i Hajduk. Dobili prvi, sumnjiv je sudac, na stranicama sporta spominje se kladioničarska mafija. Razna imena.

- Molim vas, brzo. Rusanova, HNS - rekao je Robin Mati. Još nepoplavljena turopoljska polja ostala su retrovizoru dok se dvojac približavao Kući nogometa u kojoj je sjedio Bruno Marić. Nogometni sudac bio je sumnjiv, Robin ga je saslušao nakon što se jedva probio kroz okupljene novinare. Dok je Bruno davao iskaz, Mate je strpljivo čekao Robina. Da ga odveze natrag na Pleso na let za Split. Mate je tri sata čekao, ali Robin je, tvrde izvjestitelji, šmugnuo na stražnji izlaz.

- Izgubio sam cijelo poslijepodne. Ostavio sam u HNS-u svoj broj, valjda će mi netko nadoknaditi troškove - jadao se tada još anonimni taksist novinarima. Robina su kasnije ogadili Mamićevi ljudi, a neki dan i Uefa mu je otkazala suradnju. Slikao se s jednim od braće Šapina, a oni su najprepoznatljiviji dežurni krivci za namještaljke u Njemačkoj. A i šire. Robin sada više nije istražitelj.

On postaje sumnjiv, a bivši sumnjivac Bruno pod posebnom paskom sudačke organizacije već sudi nekoliko prvenstvenih, pa i Kup utakmica. Kako bi se rehabilitirao, da ne izgubi kontinuitet, lijepo je to objasnio šjor Mateo. Beusan. Oko sokolovo. Nogomet se i dalje igra sve u šesnaest, ne moraju biti penali, nitko ne spominje namještanje, u HNS-u zagubili Matin broj. Narodski rečeno, najebaše samo Mate i njegov suvozač Robin. Nastavljamo rekonstrukciju. Jesen je. Jedan drugi šjor vratio se iz Amerike. I op, op, ulazi baš u Matin auto. Šjor Ivo i njegova supruga Mirjana ove jeseni odjeveni u stilu običnih građana. I građanki.

Njih već na Plesu čekaju novinari. Supruga je zbog toga nervozna, a bivši premijer hladnokrvno pakira stvari u gepek. Mate ih vozi u njihovu nečuvanu vilu u Kozarčevu ulicu. Ivo mu izbroji točno 214 kuna za vožnju i prtljagu. Nema bakšiša, napojnice... Ivo mu čak i ne pomaže da iznese prtljagu, kao što je to učinio na Plesu. Neka zaradi svaku kunu.Treba se znati tko šta radi.

Otkud mu toliki sitniši, a došao iz Amerike, pomisli Mate i ode zadovoljan što je ovaj put ipak uspio naplatiti vožnju. Nije to mala stvar. Tko se jednom opeče na Uefinu istražitelju, puše i na bivše premijere. No, ne lezi vraže, Mati se omililo davanje izjava. Sada već kao poznati taksist, Mate hvali Ivu kao ‘pristojnog i galantnog putnika koji se nadao da novinari neće znati za njegov dolazak’.

- Većinu vožnje razgovarao je na mobitel i jedino me pitao je li toplo i pada li puno kiša - izjavio je Mate. Vidi se da je Mate već skupio iskustvo u izjavama za medije. Ako je istaknuo da su razgovarali o kiši, ne treba znati čitati između redaka da bi nam bilo jasno da mu je sugovornik sugerirao kako zna za nedavne poplave i ovim putem izražava mu suosjećanje s posljedicama te nepogode. Nije ni to mala stvar. Da su takav razgovor Mate i Ivo vodili prije koju godine, tko zna gdje bi završio Mate.

Možda i na nekom rukovodećem mjestu u HEP-u, gdje je uvijek potreba za provjerenim kadrovima. Tamo su u očaju morali zaposliti Antu Despota kojem su liječničkoj dokumentaciji piše da ima slabo pamćenje i ne preporučuju mu se rukovodeća mjesta. Tako da bez problema može zaboraviti odakle mu dva milijuna kuna sitniša koje je policija pronašla u istrazi protiv njegova punca Barišića. No, i bez visokog položaja Mate se, kako god okreneš, ipak upleo u dva slučaja oko kojih se vode velike istrage. Dvaput je dao izjavu i po svemu sudeći, mogao bi završiti i na saslušanju. Uostalom, što mu je trebalo prepričavanje interne poslovne komunikacije. Već je zaslužio stegovni postupak od taksi udruženja. Propjevao, a nitko ga ništa ne pita. Tko zna što on još zna. Pokazao Mate da ga pamćenje služi, a takvih je sve manje u istragama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:50