OSCAR REVIJA

Oklada stoljeća! Film snimljen prema istinitoj priči!

O filmu

Nominiran za čak 4 nagrade Zlatni globus i 5 nagrada BAFTA.

Istinita priča o nekoliko izuzetno vještih investitora koji su u razdoblju od 2007. do 2010. iskoristili situaciju stalnoga rasta cijena nekretnina i stvaranja velikoga broja hipoteka te su bogatstvo stekli nepopularnim, proračunatim klađenjem na financijski raspad.

Kada četvorica autsajdera vide ono što velike banke, mediji i regulatori odbijaju vidjeti, a to je predstojeći slom svjetskog gospodarstva, dolaze na ideju oklade stoljeća. Njihovo će ih hrabro ulaganje dovesti do podzemlja bankarskog svijeta gdje će sumnjati u sve i svakoga. Film je temeljen na istinitoj priči i romanu Michaela Lewisa (The Blind Side, Moneyball), a režirao ga je Adam McKay (Anchorman, Step Brothers). U glavnim ulogama su Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling i Brad Pitt.

Scenarist i redatelj Adam McKay najpoznatiji je po komedijama Step Brothers i Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, kao i po spektaklu You’re Welcome America. Prije pet godina kad je pročitao The Big Short: Inside the Doomsday Machine ostao je fasciniran drukčijim temama. Intrigirala ga je mješavina komedije, drame i tragedije u Michael Lewisovom briljantnom prikazu globalnog ekonomskog kraha i kako je do njega došlo, te je poželio odmaknuti se od komedije i prikazati pročitano u filmu.

„Počeo sam čitati oko 10:30 navečer i mislio pročitati oko 40 stranica, no na kraju sam sve pročitao i ostao budan do šest i sutradan sam supruzi pričao o knjizi i kako je duhovita i tragična istovremeno i kako su odlično povezani radnja i likovi i sve ostalo, a ona mi je odmah rekla da se trebam primiti toga. Na to sam joj rekao – 'Ja sam lik koji je radio Step Brothers.’ Nisam ni išao dalje, jer sam bio siguran da su Scott Rudin ili Plan B već otkupili prava.”

Istovremeno Brad Pittova kompanija Plan B Entertainment već se udružila s kućom Paramount Pictures i počeli su raditi na razvoju filma. Producent Jeremy Kleiner je odmah uočio velike sličnosti u tome kako je autor pristupio temama bejzbola i Wall Streeta, jer Michael Lewis je autor sjajne knjige Money Ball: The Art of Winning an Unfair Game. McKay je na kraju dobio priliku režirati baš ovaj film, kako je i želio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:33