Od radnika iz novih članica strahuje čak 63 posto građana EU

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje će ovoga tjedna objaviti Eurobarometar pokazuju da tek 49 posto ukupnog broja građana 25 država članica smatra da je članstvo njihove države u EU dobra stvar. Oni ipak predstavljaju većinu, a ima dosta onih koji su indiferentni prema tome.



Međutim, postoje velike razlike između građana u pojedinim državama. Najeuroskeptičnijim građanima EU ovog su se puta pokazali Latvijci. Samo 29 posto njih smatra dobrim članstvo svoje države u EU. Slijede ih Austrijanci sa 31, Britanci sa 33 i Finci sa 36 posto građana koji smatraju dobrom činjenicu da su u EU.



Na suprotnoj su strani, možda i iznenađujuće, Nizozemci. Iako su odbili europski Ustav na referendumu, čak 71 posto Nizozemaca misli pozitivno o članstvu njihove zemlje u EU, a isti je postotak i u Luksemburgu, također jednoj od šest država-suosnivačica današnje EU. EU vole i u Irskoj, gdje pozitivan stav o članstvu u Uniji ima 68 posto ispitanika. Iznad prosjeka su i građani u Španjolskoj, Danskoj, Belgiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Poljskoj, Litvi i Grčkoj.



Istraživanje je provedeno uoči dvogodišnjice velikog vala proširenja EU. Ipak je zabrinjavajuće za institucije EU stajalište građana da će nastavak proširenja imati negativan utjecaj na domaće tržište rada. Tako misli čak 63 posto ispitanika. Ovaj stav građana nije ohrabrujući za Uniju u vrijeme kada Europska komisija vrši pritisak na stare članice da ukinu restrikcije u vezi s pristupom njihovu tržištu rada za građane novih članica. Do jučer su Grčka, Španjolska, Finska i Portugal izvijestile da su pristale ukinuti restrikcije. One će se pridružiti Britaniji, Irskoj i Švedskoj koje ni 1. svibnja 2004. uopće nisu uvodile takva ograničenja.



Ostale države će ili zadržati zabranu do 2011, poput Njemačke i Austrije, ili je postupno ukidati, kao što su najavile Francuska, Belgija i Luksemburg. Italija će povećati kvote, a Nizozemci su odgodili odluku koja bi također mogla značiti ukidanje restrikcija.

Iz Bruxellesa Augustin Palokaj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 16:08