POGLED KROZ NJIHOVE OČI

Novo oružje u ratu protiv seksualnog iskušenja: Ortodoksni Židovi dobili zamagljene naočale

U istu svrhu mogu kupiti i kapuljače za ograničavanje vidnog polja i prenosive paravane za ograđivanje sjedala na avionu

U svojoj svakodnevnoj borbi protiv seksualnih iskušenja otodoksni Židovi dobili su još jedno pomagalo – zamagljene naočale. Napravljenje su tako da se kroz njih oštro vide samo stvari u neposrednoj blizini, dok je pomoću prozirne naljepnice 'zamagljeno' sve ostalo, uključujući žene koje bi mogli sresti u prolazu.

Naočale su postale hit među haredskim Židovima , ultraortodoksnim Židovima koji provode spolnu segregaciju na javnim mjestima i u javnom prijevozu, jer strogo zabranjuju kontakt nevjenčanih muškaraca i žena. U haredskim četvrtima, na primjer, javni znakovi upozoravaju žene da moraju zakopčati kragne i nositi isključivo duge rukave i suknje.

Ove se naočale mogu nabaviti za svega nekoliko dolara u vjerskim četvrtima Jeruzalema poput Mea Shearima . Tu se u istu svrhu još mogu kupiti i kapuljače za ograničavanje vidnog polja i prenosivi paravani kojima muškarci mogu ograditi svoje sjedalo na avionu. Tako nema opasnosti da, protiv svoje volje, ugledaju izazovno odjevene putnice, stjuardese ili glumice na filmu koji se prikazuje.

Kako muškarcima ne bi bilo neugodno što nose ovakve naočale, uz njih je upakirana poruka da mogu biti ponosni što ih nose u javnosti i da se nemaju čega sramiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:06