PROBA ZA OSCARE

NOMINACIJE ZA ZLATNI GLOBUS S pet nominacija najbolje je prošla lezbijska drama ‘Carol’ prema knjizi Patricije Highsmith

Mogu li 82 člana Holivudske udruge stranih novinara biti relevantan prognozer što će se dogoditi na nadolazećim nominacijama za Oscara koje dodjeljuje više od šest tisuća glasača Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti? Možda i mogu, osobito nakon šokantnih nominacija koje je neposredno prije objavio Ceh američkih glumaca, a na kojem su izostavljeni neki od favorita ovogodišnje sezone, poput Jennifer Lawrence u humorističnoj drami “Joy” Davida O. Russella i Matta Damona u znanstvenofantastičnom spektaklu Ridleyja Scotta “Marsovac”. Srećom, Zlatni globusi imaju dvostruko više nominacija jer se dodjeljuju u kategoriji najbolje drame i mjuzikla/komedije, pa je trud najprestižnijih zvijezda u ovoj sezoni ipak podmiren. Nije baš sve ispalo logično jer je “Marsovac” svrstan u mjuzikl/komediju, što zbilja nema veze, ali barem je dobio tri važne nominacije (najbolji film, redatelj i glumac), što ne treba podcijeniti.

Saga s Di Capriom

Najbolje je prošla lezbijska drama “Carol” Todda Haynesa, snimljena prema romanu legendarne Patricije Highsmith, isprva objavljenom pod pseudonimom, koja je izborila pet nominacija: za najbolji film, režiju, dvije glavne uloge ( Cate Blanchett i Rooney Mara) i glazbu ( Carter Burwell). Slijede je za po četiri nominacije “Steve Jobs” Dannyja Boylea prema scenariju Aarona Sorkina (dakako, nominiran je i Michael Fassbender za naslovnu ulogu), hvaljena komedija Adama McKaya “Oklada stoljeća” (izdvojeni su film i dva glavna glumca Christian Bale i Steve Carell) te krvava pustolovna saga “Povratnik” ovogodišnjeg oskarovca Alejandra G. Iňárritua (slavio je s “Birdmanom”), u kojoj glavnu ulogu igra Leonardo DiCaprio. Nominirani su i mnogi kojima se predviđa pobjeda u finalu Oscara, na primjer Brie Larson za sjajan nastup u drami “Soba”, ali i neki koji dosad baš nisu imali puno šansi na kladionicama. Tako je Bryan Cranston odjednom postao ozbiljan favorit, igra kontroverznog holivudskog scenarista u filmu “Trumbo”, koji je pedesetih godina dobio dva Oscara za predloške napisane pod pseudonimom jer je bio na “crnoj listi” Komiteta za antiameričku djelatnost (jedan od njih bio je za omiljeni “Praznik u Rimu”), a uz nominaciju za Zlatni globus među pet najboljih izdvojio ga je i Ceh američkih glumaca. Bilo je također i dvojbi može li se “Carol” domoći nominacija za Oscara, no nakon ovako dobre žetve sa Zlatnim globusima, to više nije pitanje. Slična je situacija i sa “Steveom Jobsom“ koji se nakon slabih rezultata u kinima prestao spominjati u oskarovskim kombinacijama, ali je sada opet aktualan.

Lady Gaga

Od 25 nagrada, 14 Zlatnih globusa dodjeljuje se za filmska postignuća, a 11 za televizijska. Neka od izdvojenih ostvarenja već su zapaženo figurirala u natjecanju za nagradu Emmy (HRT upravo prikazuje sjajnu mini seriju “Wolf Hall” s Markom Rylanceom i Damianom Lewisom nedjeljom poslijepodne), no ima i novih serija koje tek čekaju prve važne nagrade, među njima je i sjajna krimi epopeja o Pablu Escobaru “Narcos” u produkciji Netflixa, koji tvrdi da je u ovoj sezoni njegov proizvod bio gledaniji od “Igre prijestolja”: uostalom, možda i jest. Najneobičnija je nominacija koju je dobila Lady Gaga za nastup u “Američkoj horor-priči”: borit će se za titulu glumice godine protiv Queen Latifah (“Bessie”), odnosno Kristen Dunst (“Fargo”) u kategoriji mini serije, odnosno tv filma.

Dodjela u LA-u

Nijedan hrvatski film nije se probio do kategorije najboljeg stranog filma, ni Matanićev “Zvizdan” ni “Ti mene nosiš” Anite Juke: prema prognozama, tu je bilo mjesta samo za favorite kao što su mađarski “Šaulov sin” i francusko-turski “Mustang”. Zlatni globusi dodjeljuju se 10. siječnja u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu, a četiri dana kasnije doznat ćemo tko će biti nominiran za Oscara. Priredbu će voditi britanski komičar Ricky Gervais koji će vjerojatno biti manje otrovan nego u svom legendarnom nastupu prije četiri godine. Ponadajmo se da će prijenos dodjele nagrada biti dostupan na nekom od naših kabelskih kanala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:19