BAKALAR

Nigella Lawson: Posve drugačiji lagani bakalar

Tempura od bakalara sa salatom od zelenih rezanaca s malo krastavca i ljute paprike? Hrskavo, svježe, lagano...

Za blagdane svaka obitelj ima svoje tradicionalne recepte, no baš u tom periodu, u danima kad smo zasićeni uvijek istim teškim jelima, potrebno je ponekad napraviti pomak. Recimo, prema Aziji.

Dobra večera pripremljena bez muke pravo je zadovoljstvo za sve one koji vole doma kuhati. Ponekad je dovoljno samo pretražiti smočnicu ili hladnjak i naći inspiraciju za neki takav obrok, no čak i kad kao ovaj traži odlazak u specijaliziranu trgovinu (poput bio&bio, Gardena ili pretraživanje 'azijskih' polica velikih supermarketa), važno je znati da se cijeli posao neće razviti u koreografiju dostojnu Broadway showa. Bit ćete brzo gotovi ioduševljeni rezultatom!

Kako tu nudim nekoliko neuobičajenih sastojaka, moram objasniti da postoji samo jedan način da neuobičajeno pretvorite u nešto svoje i blisko: kuhajte to što češće. Možda je to samo moja isprika da neke stvari neprestano ponavljam. Priznajem, ja uživam u ponavljanju: ako je nešto ukusno i zdravo, zašto to ne jesti često.

Japanske zelene soba rezance kupila sam jednog dana bez ikakvog plana u glavi. Naprosto su mi izgledali dobro, drugačije, privlačno poput žada. U ovo doba godina zeleno nas privlači i više nego inače. No, nemojte očajavati. Ukoliko ne nađete zelene rezance, japanski soba rezanci koje danas nije teško pronaći jednako su dobri, samo nistu toliko spektakularni.

Moj bakalar podsjeća na tempuru iz najboljih japanskih restorana, vrlo se brzo priprema, lagan je i zdrav. Štoviše, čitav ovaj meni pomalo je nostalgičan za ljetom, baš kao neka protuteža zimi i mesnom blagdanskom stolu.

Zlaćani bakalar

Vrijeme pripreme: 25 minuta

225 grama ili jedna čaša rižinog brašna, po mogućnosti od cjelovite riže

sol i svježe mljeveni papar

2 bjelanjka od većih jaja

naribana korica limuna

kukuruzno ulje za prženje

6 očišćenih filea svježeg bakalara (otprilike 170 grama po fileu)

Brašno stavite na veliki ravni tanjur i začinite solju i paprom po ukusu. Bjelanjke dobro istucite u zjeli i dodajte koru od limuna.Veliku tavu stavite na umjerenu vatru i u nju dodajte malo ulja (do visine od 5 mm). Kad ulje postane vruće, filee brzo umočite u zdjelu s bjelanjcima i potom u brašno, tako da budu lagano prekriveni, a brašno pravilno raspoređeno. Filee pecite dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđi, 4 do 5 minuta. Preokrenite i nastavite pržiti. Izvadite i stavite nakratko na papirnati ubrus koji će pokupiti višak masnoće

6 porcija

Salata od svježeg krastavca i soba tjestenine

Vrijeme pripreme: 20 minuta, plus 20 minuta za hlađenje

450 grama soba tjestenine ili još bolje soba tjestenine s dodatkom zelenog čaja (samo na specijaliziranim policama bio&bio, Garden...)

1 veliki krastavac, oguljen i narezan po dužini na četvrtine

2 ljute papričice

3 žlice šećera

6 žlica rižinog octa

60 grama neprženog kikirikija grubo mljevenog

2 žličice sezamovog ulja

2 žličice umaka od soje

1 čaša sitno narezanog svježeg peršina

Tjesteninu skuhajte po uputama i pazite da se ne raskuha. Iscijedite i isperite hladnom vodom. Četvrtine krastavaca narežite na što tanje ploškice, dodajte narezane papričice i stavite u zdjelu.

U maloj posudi debelog dna pomiješajte šećer, ocat i dvije žlice vode. Na laganoj vatri otopite šećer i umak prelijte preko krastavaca. Dodajte orahe i peršin i dobro promiješajte. Dodajte tjesteninu i pomiješajte. Prelijte uljem i umakom od soje i vrlo nježno još jednom promiješajte da se svi sastojci prožmu. Stavite u hladnjak na 20-tak minuta.

6 porcija





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:58