DRAGA MILANA...

Ne pristajte na manje od onoga što zaslužujete

Imam 39 godina, fakultetski sam obrazovana i zaposlena. Živim u svom stanu za koji otplaćujem kredit, a kupila sam ga uz pomoć svojih roditelja. Posao mi je zahtjevan, ali ni približno toliko plaćen, no to nije moj najveći životni problem. Zapravo mi smeta što živim sama i nemam nikoga. Moja zadnja veza završila je prije pet godina.

Otad sam upoznala nekolicinu muškaraca i ubrzo doznala da su oženjeni. Izbjegavam svoje školske prijateljice koje imaju već odraslu djecu, s mlađima od sebe se osjećam dobro, ali znam da nismo u istom položaju - njihova je bezbrižnost prava, a moja glumljena. Osjećam da mi vrijeme leti, bojim se da će stvarno sve ostati tako kako jest. Htjela bih imati dijete, a znam da su mi šanse za to svake godine sve manje. Pokušavam uvjeriti samu sebe da nemam razloga za očaj. Što mislite o tome?

Edith Piaf

Vaša situacija nije zapravo nimalo neobična. Nedavno sam upoznala ženu staru 44 godine, koja je udovica i ima odraslu kćer. Pitala sam je izlazi li van i ima li ikoga u svom životu. Rekla mi je da se na samački život već dobro privikla, udovica je punih pet godina, a prije otprilike tri godine počela je sa svojim prijateljicama, koje su redom rastavljene, neudane i starije od 30 godina izlaziti van.

Postoje mjesta u gradu Zagrebu na kojima se okupljaju ljudi zrelije životne dobi, koji su usamljeni i traže partnera. Ona kaže da se na tim mjestima zna dobro zabaviti, ali ona ima skrivenog asa u rukavu, bila je u braku punih 20 godina, ima svoje dijete i nije očajna. Zbog toga može zrelo i dobro rasuđivati kad joj potencijalni udvarači prilaze i počinju s udvaranjima.

- Ja sam meta mlađih muškaraca - rekla mi je - kojima je jedan od životnih mokrih snova biti s atraktivnom ženom starijom od sebe.

- Da, oni bi sebi ispunili san s crnkinjom, Šveđankom, jednom punijom i golemih cica te jednom starijom od sebe, po mogućnosti profesoricom - nasmijala sam se.

- Da, a kako ja jesam profesorica u školi, onda im odgovorim da mi je toga dosta u radnom vremenu i da ne namjeravam nikome biti profesorica u privatnom životu.

- Drugi red napadača su oni oženjeni - nastavila je ona. - Trebalo bi napisati knjigu o njihovim uletima. Sjedim ja tako s frendicama u Movie Pubu, gdje se petkom okuplja starija i zrelija ekipa, iznad 30 godina, i sviraju stvarno dobri bendovi. Dođe nas nekoliko prijateljica koje smo slobodne, ali problem je što dolazi i puno oženjenih muškaraca kojima se ne da valjda loviti klinke po Saloonu i Aquariusu, nego se usidre tu i love, računajući na to da smo im godinama bliže, pristupačnije i spremne na sve jer smo očajne. Kakvih se tu uletavanja zna zabilježiti! Na primjer, jedan mi je prišao i rekao: ‘Imaš tako divne tužne oči. Podsjećaju me na oči moje žene’.

Dakle, sviđaš mi se, ali oženjen sam. Tako glasi poruka iz prve rečenice. Ja se na to samo nasmijem. Dvadeset sam godina bila u braku, ne pada mi na pamet da rušim nečiji tuđi, pa čak ni na jednu noć.

- Pa dobro, ima li nade da se u gradu pronađe muškarca koji ima više od 40, slobodan je i fizički pristojno izgleda? - upitala sam.

- Ima - odgovorila je - ali dosad se uvijek brzo pojavila neka velika mana preko koje ne mogu tek tako prijeći. Jedan od njih mi je prišao u Bulldogu. Sama sam pila kavu, a on je sjedio do mene, ispijao svoju kavu i u jednom mi se trenutku obratio riječima da oboje sami pijemo kavu, pa zašto je onda ne bismo popili zajedno. Moram priznati da mi se poziv svidio, bilo je spontano i simpatično, a sasvim je pristojno izgledao. Rekao mi je da je sam, bio je u braku, ali je rastavljen, završio je Ekonomiju. Razgovor je bio ugodan pa sam prihvatila njegov poziv da se opet nađemo. Nakon dva, tri izlaska shvatila sam da svaki put traži da se vidimo do 11 navečer, a onda ide kući. To mi je bilo jako čudno, odrasli smo ljudi, a on uvijek hoće da se vidimo po danu, poslijepodne ili predvečer, a nikako poslije 11 ne želi ostati vani.

Tada sam slučajno shvatila da živi u kvartu do kojeg voze autobusi, zadnji ide u 11.15, a on ne želi ići doma taksijem jer mu je to preskupo. Auto je izgubio zbog dugova, izdržavaju ga roditelji, totalni užas od situacije za nekoga tko ima više od 40 godina. A bio je stvarno simpatičan na prvi pogled.

- Sreća pa je završio Ekonomiju, to ga spašava - dometnula sam.

- Nakon svih tih iskustava, misliš li da ima šanse za tebe - upitala sam je.

- Uvijek ima šanse. Vjerujem da ću prije naići na rastavljenog muškarca, koji možda ima i djecu, a koji će mi odgovarati, nego na muškarca svojih godina koji baš nikad nije bio u braku i koji će ispasti prihvatljiv po mojim uvjetima. Zaposlena sam, obrazovana, imam svoj stan, nemam nikakvih dugova, radim nekoliko poslova. Zašto bih pristala na išta manje od toga samo zato što je on muškarac - rekla je.

U gaju tom kukavica kuka

Bez dečka bit svakoj je curici muka

On nek je gluh, suh ko komarac,

Kakav je, takav je, drži ga, ne daj ga

Jer je muškarac

Vi, poput moje sugovornice, ne pristajete na ovakav refren. Tko traži, taj i nađe, kaže stara poslovica. Želim vam puno sreće!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:21