DRAGA MILANA...

Najslabija karika trokuta je on, ne vi

Tri je neparan broj, a ljudski odnosi su stabilniji u parnim brojevima

Imam 43 godine, a već šest godina sam razvedena. Imam posao i 17-godišnju kćer s kojom se odlično slažem. U ovih šest godina odbijala sam sve muškarce koji nešto pokušali, odlučna u tome da budem sama dok se ne pojavi netko tko mi se istinski sviđa. Sada se pojavio, privlačnost je obostrana, ali on je zauzet.





Njegova djeca iz prvog braka već su odrasla, sa ženom s kojom sada živi nema djecu. Prvi put u životu ljubavni trokut, od kojeg sam uvijek zazirala, ne čini mi se tako pogrešnim, ali nikako se ne mogu odlučiti da se u njega doista i upustim. Rastrgana sam između želje da mi, barem nakratko, bude lijepo s nekim tko mi se istinski sviđa i osjećaja krivnje te straha što bi se moglo dogoditi ako se upustim u tu vezu i istinski se zaljubim. Što biste vi učinili na mom mjestu?

Tea

Ljudska bića tijekom cijelog života tragaju za savršenstvom koje bi trebalo jamčiti sreću. Potraga za savršenstvom u vašem se slučaju nazire u rečenici “odbijala sam sve muškarce koji bi nešto pokušali, odlučna u tome da budem sama dok se ne pojavi netko tko mi se istinski sviđa”. Tako ste šest godina proveli u potrazi za istinskim partnerom i, naravno, život vas je zaskočio, došao je gospodin s viškom prtljage. On je zauzet, ali nije u braku. Vidite, ja bih voljela da mi je pismo zapravo poslao on.

Posve mi je jasna pozicija žene koja je rastavljena, koja iza sebe ima iskustvo dugogodišnjeg braka, ima dijete, posao i sve što joj u životu nedostaje jest ljubav. Priznajem da mi je manje jasna situacija muškarca koji također iza sebe ima propali brak, odraslu djecu, pa kad živi sa svojom partnericom s kojom nije u formalnom braku i nema djecu, on je izvan toga prisiljen tražiti nešto što bi po prirodi stvari trebao imati u svoja četiri zida. Vaša je životna dilema sljedeća: imam li pravo na svoj komadić sreće, unatoč tome što je čovjek koji mi se sviđa zauzet?

Njegova je dilema: što radim u vezi koja je potrošena, jer sam zaljubljen u drugu ženu i to joj pokazujem bez ustručavanja? Zbog čega točno on želi voziti na dva kolosijeka? Muškarci i žene koji inače stupaju u izvanbračne avanture imaju opravdanja u malodobnoj djeci i zajedničkoj imovini, pa se trude živjeti paralelne živote tajnovito i diskretno.

Vaš muškarac nema takvu situaciju, no možda je on jedan od onih koji ne napuštaju gnijezdo koje su savili, ma koliko prazno i propusno bilo, dok ne nađu nekog s kim bi poželjeli početi priču ispočetka. On s vama želi vezu, vi ste puni osjećaja krivnje i straha što bi se moglo dogoditi ako se istinski zaljubite.

Ako se upustite u tu vezu, vi nećete postati par, nego trokut, lijepo ste to rekli. Moralni aspekt tog trokuta trebao bi opteretiti vašeg partnera, a ne vas. On će se vraćati kući nekome tko ga čeka, vi ćete se vraćati svome djetetu, prema kojem ste jedino u životu istinski obavezni. Trokuti nisu model stabilnih ljudskih veza. Ne odnosi se to samo na ljubav, nego i na prijateljstvo.

Tri prijateljice nikad ne funkcioniraju tako dobro kao dvije ili četiri. Tri je neparan broj, a ljudski odnosi su stabilniji u parnim brojevima. Tko je najslabija karika tog trokuta? Ako je istinski zaljubljen, onda je to on. Morat će balansirati između vas i nje, davati sebe i jednoj i drugoj, smišljati laži i tražiti opravdanja. Vama bi jedno vrijeme s njim moglo biti lijepo. Uljepšat će vam život, popraviti ten, a neće vam predstavljati obavezu. Sve dok bude u tim okvirima, ta je veza za vas bezopasna.

No, mogao bi vam jednoga dana doći sa zahtjevom da počnete živjeti zajedno. Njegova bi partnerica mogla doznati za vašu vezu, a on, umoran od dvostruke igre, mogao bi donijeti odluku da prekine život s njom i započne ga s vama. Mislim da ćete se tada naći u pravom problemu. Promatrajte ga dobro sada, kada se njoj javlja na mobitel dok s vama sjedi, koliko je uvjerljiv, drhti li mu glas, zvuče li njegova objašnjenja dovoljno uvjerljivo.

Jer kad budete na njezinom mjestu, nećete znati raspoznati znake, baš kao ni ona sada. Zato bi za vas sretniji rasplet bio taj da veza ostane tajnom, a kad čarolija izblijedi, postanite prijatelji i tražite svog savršenog muškarca i dalje, jer ovaj to ipak nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:48