SAMO KOJI MILIJUN...

NAJLUĐI POKUŠAJ PREVARE NA INTERNETU Priča kao iz Hollywooda: tajna svemirska postaja, ruska zavjera i milijuni samo za vas...

 iStock

Stare i poznate prevare putem elektronske pošte koje uključuju nigerijskoj princa koji ima novce, ali sad baš ne može do njih, dobile su novi smisao. Naime, jedna od posljednjih u nizu koja je postala apsolutni hit na internetu je doista nevjerojatna.

Možete li skupiti tri milijuna dolara kako biste pomogli nigerijskom astronautu da se vrati s tajne svemirske misije?

Vjerojatno dosad već jako dobro znate kako te prevare funkcioniraju, no podsjetimo se. U mailu kažu da je netko završio nepravedno završio u zatvoru, ili je otet, ili je prognan. Osoba koja vam šalje mail je zapravo jako bogata, ali trenutno ne može do novca. Pomognete li im, obilno će vas nagraditi kad se problemi riješe. Naravno, ono što se zapravo dogodi da novce koje ste uplatili nikad više ne vidite kao ni obećanu nagradu.

No, ovaj novi mail je pravi biser među prevarantskim biserima, a u cjelosti ga možete pročitati na portalu Anorak .

Mail počinje predmetom: ‘Nigerijski astronaut želi se vratiti kući!’ Uz napomenu da se radi o povjerljivoj molbi u mailu stoji.

‘Ja sam dr. Bakare Tunde, rođak nigerijskog astronauta Abacha Tundea. On je postao prvi Afrikanac u svemiru kad je prihvatio tajnu misiju i odletio na svemirsku postaju Saljut 1979. godine. Kasnije je sudjelovao u još nekoliko tajnih sovjetskih misija, ali je ostavljen tamo nakon što se raspao Sovjetski Savez. Njegovi kolege su se vratili na Zemlju letjelicom Sojuz T-16Z, no njegovo je mjesto zauzeo teret. Odonda mu šalju namirnice i sve što mu treba da preživi. On se dobro drži, ali želi kući.’

Nadalje, fascinira koliko autor maila ide u detalje te objašnjava zašto nitko nikad nije čuo za čovjeka koji je ‘zapeo’ u svemiru.

Naravno, tad dolazimo do dijela ‘a što je s novcem’. U 14 godina koliko se nalazi na svemirskoj postaji, za njegov je povratak prikupljeno oko 15 milijuna dolara koji se čuvaju u zakladi u najvećem nigerijskom gradu Lagosu. Čovjek u mailu moli pomoć kako bi skupili novih 3 milijuna dolara za povratak jadnog astronauta.

Obzirom na vremenske odrednice, ako je astronaut zapeo 1990. u svemiru, a nalazi se ‘gore’ 14 godina, mail je očito nastao 2004. Gizmodo napominje da nikome nije jasno zašto je mail sad opet isplivao te da se može raditi o vrlo inventivnoj podvali ili parodiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:34