SRCE HRVATSKE

Najljepši gradovi Sjeverne Hrvatske - Sisak, Petrinja, Kutina, Novska

Kroz poviješću bogati Sisak protječu rijeke Kupa, Sava i Odra

Najbliži aerodrom - 77 km, Zagreb • Autobusni kolodvor: 060 330 060 • Željeznički kolodvor: 044 532 470 • INFO: turizam-smz.hr, TZ Sisačko-moslavačke županije, S. i A. Radića 28/II, 044 540 163

Grad koji se ponosi s dva ušća i kroz koji protječu rijeke Kupa, Sava i Odra, svoju povijest natapa stoljećima, a o njoj svjedoče brojni arheološki nalazi. Ilirska plemena, domorodce, pokorili su Kelti još u 4. st. pr. K. koji obitavaju sve do dolaska Rimljana 35. g. pr. K. Postaje poznat po kovnici novca, a postaje i središnja provincija Panonije Slavije. U vrijeme turskih osvajanja Sisak je bio posljednja brana na kojoj su se turska koplja lomila i postaje strateška točka obrane Hrvatske i Europe. U europskoj povijesti masnim slovima upisan je datum 22. lipanj 1941. kada je u šumi Brezovica osnovan Prvi partizanski odred. Sisak je jedan od rijetkih europskih gradova kod kojega uz kontinuitet trajanja naselja možemo pratiti i kontinuitet njegovog naziva: Segesta, Segestica, iz predrimskog razdoblja, Siscia u vrijeme Rimskog Carstva, Siscium u ranom srednjem vijeku, Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck, Sziszak, pa sve do hrvatskog naziva Sisak. U svom povijesnom razvoju Sisak je nekoliko navrata preuzimao značajno mjesto u životu regije i države.

ŠTO POSJETITI

Utvrda Stari grad

Spomenik nulte kategorije, izgrađen kao utvrda 1541., podsjetnik na znamenitu pobjedu nad Turcima 1593. Obrambena je utvrda građena od 1544. do 1550. godine na ušću Kupe u Savu. Sagrađena je od cigle antičke Siscije s ciljem obrane od turskih navala. Upravo su pod zidinama Starog grada Turci 22. lipnja 1593. godine doživjeli strahovit poraz.

Arheološki park Siscia

Zaštitna arheološka istraživanja rezultirala su otkrivanjem gradskog kompleksa rimske Siscije. Kvaliteta nalaza potaknula je odluku o arheološkoj prezentaciji "in situ". Glavnu temu prezentacije rimske arhitekture predstavlja gradski bedem s unutrašnjom kulom, obrambeni opkop, te dio kasnorimske monumentalne građevine. Lokalitet se nalazi na razmeđu trga ispred župne crkve te gradskog parka. Zanimljivi su jugozapadni bedem s kulom s kraja 2. st. unutar bedema, te ostaci žitnice sagrađene početkom 4. stoljeća.

Crkva Svete Marije Magdalene u Selima

Župna crkva Svete Marije Magdalene zajedno s orguljama i župnim dvorom pripada spomenicima hrvatske kulturne i sakralne baštine. Orgulje koje se danas nalaze u cjelovitom stanju izgradio je 1777. slovenski graditelj češkog podrijetla Joannes Franciscus Janechek, i to je jedino njegovo sačuvano djelo.

Gradski muzej Sisak

Ulica kralja Tomislava 10 • www.muzej-sisak.hr • ulaznica: 15 kn (odrasli), 7 kn (djeca i studenti)

Kroz proteklih pedeset godina istraživanjima, otkupom, darovima i donacijama skupljeno je i stručno obrađeno više od 25.000 inventarskih brojeva muzejske građe. Muzej Sisak je formiran kao kompleksni zavičajni muzej sa zbirkama: arheološka s numizmatikom, etnografskom, kulturno-povijesnom, galerijskom...

PETRINJA

Petrinja je grad kulture i prosvjete, grad koji je znao čuvati i njegovati tradiciju, običaje i hrvatski duh. U gradu stoljećima djeluju brojna društva, udruge, umjetnici i kulturni radnici. Glazbena kultura zauzima značajno mjesto u životu Petrinjaca, a uz stare gradske pjesme građani su zadržali brojne običaje vezane uz razne događaje tijekom godine. U gradu se njeguje tradicija proizvodnje lončarsko-keramičarskih, kao i vezilačkih predmeta, odnosno suvenira. Petrinja je grad s mnoštvom kulturnih, vjerskih, sportskih, zabavnih, gospodarskih i inih manifestacija, koje ostavljaju dojam o Petrinji kao živahnom gradu vedrih i dinamičnih ljudi. Petrinja tako ostaje u srcu. U svako godišnje doba, Petrinja otkriva dio svojih čari i dijeli ih obilato svima koji ih žele upoznati. Prošlost grada Petrinje i Banovine, kao graničnog područja, ostavila je brojne tragove u spomeničkoj baštini. Na ovom području ističe se crkvena arhitektura kao kulturno-povijesni i umjetnički vrijedni spomenici. Većinom to su srednjovjekovni spomenici drevne prošlosti koji su kasnije dobivali barokne, klasicističke i neorenesansne elemente. Stoljećima su oštećivani u vrijeme ratovanja i obnavljani, a mnogi su do temelja srušeni tijekom netom minulog rata u kojem su jasno vidljivi zločini nad hrvatskom kulturnom i sakralnom baštinom.

ŠTO POSJETITI

Strossmayerovo šetalište

Same početke današnjeg parka zamjećujemo već početkom 18. st. kada se, razvojem gradske jezgre, ostavlja veći slobodni prostor južno od petrinjske tvrđave. Dolaskom francuskih vlasti (1809.-1813.) gradski trg se ozelenjava lipama (Tilia grandifolia) od kojih su ostala samo četiri stabla i svojom veličinom i brojem godina predstavljaju rijetkost te vrste. Ujesen 1891. u park se postavlja Vremenjača, a 1892. glazbeni paviljon. U povodu smrti Josipa Jurja Strossmayera 1905., glavni gradski park se imenuje u Strossmayerovo šetalište. Proglašeno je hortikulturnim spomenikom 1969. godine.

KUTINA

Grad Kutina razvija se na obroncima moslavačkih brežuljaka s kojih se dolinom rijeke Kutinice spušta prema jugu. Karakterizira je pretežno niska stambena izgradnja kako povijesna s prijeloma stoljeća, tako i ona iz druge polovine 20. stoljeća. Ime Kutina spominje se prvi put 10. studenog 1258. u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. pod imenom KOTYNNAM. U samom središtu grada nalazi se stoljetni park kestenova, a na njegovom zapadnom rubu Muzej Moslavine koji je smješten u kuriju (dvorac) obitelji Erdödy, nekoć najutjecajnije plemićke obitelji Moslavine. Muzej u svom fundusu ima više od 4893 predmeta, ulomaka, arhivske građe i knjižničnog fonda koji svjedoče o bogatoj povijesti ovoga kraja. Depadansa Muzeja Moslavine je Galerija smještena u pseudostilskoj kući Ausch na jugozapadnom dijelu trga. Izuzetno vrijedan stalni postav Galerije sačinjavaju značajna djela hrvatske umjetnosti, a u fundusu su zastupljeni primjerice Miroslav Šutej, Mersad Berber, Ferdinand Kulmer, Rudolf Donassy, Ivan Milat, Stipe Sikirica i mnogi drugi. Ono što zasigurno morate pogledati kada se nađete u Kutini je crkva Sv. Marije Snježne, koja dominira kutinskom vizurom. Toplu dobrodošlicu pruža lijepo uređen vrt, a ono što čeka posjetitelja u njenoj unutrašnjosti je jedan od najljepših baroknih sakralnih interijera s bogatima štukaturama i freskama urešeni zidovi i stropovi te raskošni drveni oltar koji dominira.

NOVSKA

Grad Novska smješten je na području zapadne Slavonije, a unutar Sisačko-moslavačke županije. Prirodna je veza obronaka slavonskog gorja i posavske ravnice, s nadmorskom visinom od 90 m do 467 m, a najviši vrh jest Zmajevac. Za razvoj grada Novske i njegova urbanog ustrojstva posebnu ulogu imao je geoprometni položaj koji je bio i ostao prvorazredni potencijal njegova razvoja. Na području grada Novske vlada umjereno-kontinentalna klima čija su glavna obilježja umjereno hladna zima, topla ljeta te pretežno povoljan raspored oborina. Novljansko područje bogato je lokacijama koje imaju preduvjete za sportsko-rekreacijski turizam, posebice se tu izdvaja Novljansko jezero kao sve omiljenije izletište za sve uzraste željne uživanja u prirodnim ljepotama.

GLINA

Glina ima dugu i još uvijek nedovoljno istraženu povijest. Prvi put spominje se 1. lipnja 1284. u ispravi zagrebačkog Kaptola, koji je ujedno i prvi pisani dokument o Glini. Od brojnih događaja u njenoj povijesti važno je istaknuti da je u Glini stolovao ban Josip Jelačić, skladana himna "Lijepa naša domovina", te da je 4. rujna 1737. godine u Glini zasjedao Hrvatski sabor.

Sisačko-moslavačka županija

Kada bi se medalja dodjeljivala za veličinu, Sisačko-moslavačka županija osvojila bi brončanu medalju, no kada bi se ocjenjivala posebnost, prirodna bogatstva i znamenitosti, kandidirala bi se za najviša postolja. Obuhva-ća Posavinu, dio ravne Slavonije i brdovitog Korduna, šumom bogatu Banovinu, a vinovom lozom Moslavinu. Polovi-cu županije zauzimaju poljoprivredne površine pogodne za voćarstvo i stočarstvo, a na njenim pašnjacima pase najveći broj konja u Hrvatskoj. Smaragdna dolina Une, autohtonim sortama bogate Moslavačke vinske ceste i jedinstveni Park prirode Lonjsko polje, samo su dio ljepota kojom je priroda obogatila ovu županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:07