Murtić, Gliha i Dulčić u Umjetničkom paviljonu

ZAGREB - Pedesete su očito intrigantne godine u hrvatskoj likovnoj umjetnosti te plodno tlo za istraživanje, barem ako je suditi po nekoliko knjiga i više izložbi vezanih uz ovo razdoblje, a koji su se pojavili u relativno kratkom roku.



Izložba koja se večeras u 19 sati otvara u Umjetničkom paviljonu autorice Ivanke Reberski pokazuje da postoji i daljnja potreba za istraživanjem.



40 radova




Iako su u potpunosti apstraktni, neki od najpoznatijih radova Ede Murtića, Otona Glihe, Ive Dulčića i Ljube Ivančića vezani su uz pejsaže, što je i tema ove izložbe.



I sama autorica 50-te navodi kao jedan od ključnih trenutaka u povijesti hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, uz prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, te 80-te godine. Pokazano je četrdesetak slika umjetnika, s naglaskom na godine koje su obilježile polovicu prošlog stoljeća, dok manji dio radova datira u šezdesete.



Studiozan pristup



Među najpoznatije radove ubrajaju se Murtićev “Highway” iz 1952. godine, “Dubrovačko ljeto” Ive Dulčića iz 1956. godine, “Sivi pejsaž” Ljube Ivančića te “Gromače” Otona Glihe. 



Ozbiljan i studiozan pristup karakterističan za kustosicu Ivanku Reberski garancija je kvalitetne izložbe, a da u Hrvatskoj postoji veliki interes publike za ova događanja već se pokazalo pa je sigurno da i ovoj izložbi koja će ostati otvorena sve do 14. lipnja neće nedostajati posjetitelja.




P. Kiš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:38