TKO JE ON?

MISTERIOZNI dobročinitelj u njemačkom gradu dijeli KUVERTE PUNE EURA: Ostavlja novac ispod otirača, u sandučićima...

Cijeli grad želi saznati identitet čovjeka koji je anonimno donirao ukupno 190.000 eura
 Srđan Vrančić/Cropix

Stanovnici njemačkog grada Braunschweiga iznenađeni su djelima misterioznog dobročinitelja koji je donirao 190.000 eura raznim lokalnim dobrotvornim organizacijama, javlja The Telegraph.

"Dobri Samaritanac", kako su ga nazvali mještani njemačkog grada, svoj nadimak je zaslužio ostavljanjem novca spremljenog u neoznačene kuverte na najrazličitijim mjestima, kao što su poštanski sandučići, ispod kućnih otirača ili ugurane između crkvenih klupa.

Novac se počeo pojavljivati u studenom prošle godine, a uz njega su često dolazile upute na koji način bi trebao biti potrošen. Nepoznati donator također vrlo dobro poznaje njemački zakon, pa poklonjena suma nikada nije prešla neoporezivih 10.000 eura.

Prvi sretnik bio je građanin kojem je prilikom provale ukradeno nekoliko tisuća eura, a nakon njega su slijedili dječak invalid, nekoliko crkava, centri za dnevnu njegu, muzeji i jedno utočište za životinje.

Popularnost su stekle i lokalne novine Braunschweiger Zeitung jer "Dobri Samaritanac" u njima pronalazi priče o ljudima kojima namjerava pomoći i pokloniti novac. Mišljenja stanovnika su podijeljena, pa dok jedni smatraju da je riječ o kriminalcu koji se pokušava riješiti plijena stečenog na nepošten način, drugi misle da novac poklanja bogataš kojem nije preostalo puno života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:59