IKONOGRAFIJA ZLA

Mirko Ilić na Festivalu tolerancije govorio o "simbolima mržnje"

Ikonografija skinheada i neonacističkih grupacija koje u posljednje vrijeme jačaju i postaju sve vidljivije i agresivnije nailazi na nemar javnosti

Renomirani ilustrator i dizajner Mirko Ilić, dugogodišnji prijatelj i partner Festivala tolerancije, ujedno i autor festivalskog vizualnog identiteta, održao je jučer predavanje “Simboli mržnje” pred prepunom dvoranom kina Europa u kojoj su se mogla vidjeti uglavnom mlađa lica srednjoškolaca i studenata koji su ga sa pozornošću pratili.

Mirko Ilić inspirativno je govorio punih sat vremena o simbolima mržnje, odnosno ikonografiji skinheadsa, neonacističkih grupacija i ekstremnih navijačkih skupina koje u posljednje vrijeme jačaju i postaju sve vidljivije i agresivnije. Predavanje praćeno slikovnim materijalom izazvalo je zanimljivu diskusiju o problemima prešućivanja ili nemara javnosti te postavilo pitanja odgovornosti na razini države.

Svjestan da globalna situacija i kriza postaju plodno tlo za bujanje svih vrsta ekstremističkih tendencija, Ilić je istaknuo moć permanentne edukacije i širenja svijesti kroz ukazivanje na problematiku diskursa mržnje. Za kraj, Ilić je mladima poslao glasnu poruku: otvorite svoju svijest i naučite nešto iz svega. Što god vam rekli - isplati se biti dobar!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45