MI6 je odbio ideju svojeg agenta o atentatu na Arkana

LONDON - Viši dužnosnik britanske obavještajne službe MI6 rekao je u istrazi o smrti princeze Diane da je on predložio ubojstvo jednog balkanskog paravojnog zapovjednika, ali da je MI6 tu ideju odbio. Dužnosnik, identificiran samo kao "A", vjerovao je da bi dotični zapovjednik, da se dočepao vlasti početkom 90-ih, proveo genocid jednak Hitlerovu i zbog toga ga je želio ukloniti.



Iako tijekom istrage nije spomenuto njegovo ime, vjeruje se da je riječ o Arkanu. Svoju ideju o atentatu spomenuo je svom šefu, koji mu je rekao da prijedlog da i napismeno, što je "A" i učinio, predlažući da u atentatu sudjeluju ili SAS-ovci ili agenti MI6-a, što je međutim vrh MI6-a odbio. 



Tvrdnju kolege Richarda Tomlinsona, koji je u istrazi o Dianinoj smrti ponovio da je MI6 planirao ubiti Miloševića, "A" je proglasio glupošću, pa je negirao i tvrdnje da je jedan od načina na koji je MI6 želio ubiti Slobu bio u "namještenoj prometnoj nesreći u tunelu", što je upravo ono što se - po uvjerenju Mohameda al Fayeda, oca uz Dianu poginulog Dodija - dogodilo u Parizu 31. kolovoza 1997. godine.



Al Fayed i dalje tvrdi da je MI6 na naredbu kraljičina muža princa Philipa ubio Dianu i Dodija jer je princeza bila trudna s muslimanom. Gospođa X, također pripadnica MI6, rekla je u istrazi da MI6 nije imao Dianu u svojim dosjeima.




Nataša Magdalenić Bantić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:30