IZA KULISA

Merkel potrebnija nego ikad prije

 REUTERS

Nakon pobjede Trumpa u SAD-u, rasta popularnosti populističkih stranaka i političara diljem Europe, odluke Britanaca da napuste Europsku uniju očito je da zapadni svijet, a prije svega EU, ima veliki nedostatak umjerenih, ali odlučnih lidera. Čini se da je Njemačka kancelarka Angela Merkel ostala gotovo kao usamljena nada.

Što za Europu znači odluka Angele Merkel da se četvrti put kandidira na izborima?

To je svakako dobra vijest jer će osigurati ravnotežu i u Njemačkoj i u EU i na svjetskoj sceni. I unutar svoje stranke Merkel mora ukrotiti one koji su desnije od nje. U EU je ona koja uvijek osigurava kompromise. Njezino liderstvo je potrebnije nego ikada prije jer ako pobijedi politika populista, kojih ima i u redovima stranaka centra, i EPP-u (Orban) i među Socijalistima (Fico), mogući raspad EU neće ostati samo hipoteza.

Je li ona politikom prema izbjeglicama ugrozila šanse za pobjedu?

Nije. Njezina je popularnost zbog toga nesumnjivo pala, ali ona je i dalje najpopularnija političarka u Njemačkoj. Njezina je popularnost, iako znatno manja nego prije krize, još na razini kakvu mnogi drugi lideri u Europi mogu samo sanjati.

Može li se ona suprotstaviti Trumpu?

U EU se nadaju da će s Trumpom moći surađivati. No, ako itko može parirati američkom predsjedniku, to je Merkel. Ona je već sada u velikoj prednosti jer čak i u SAD-u nju vide kao lidera slobodnog svijeta. Merkel se zalagala i za snažan NATO, da ta organizacija ne ostane samo kao neki "debatni klub" iako zagovara i jačanje europskih vojnih sposobnosti.

Zašto ona i dalje ima šanse dobiti novi mandat?

Zato što njemačko gospodarstvo sjajno stoji. Imaju čak i suficit, a nezaposlenost nije nikada bila manja. Uspjela je spriječiti krah eurozone za vrijeme financijske krize. S njom na čelu Njemačka, ali i EU dobivaju predvidljivost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:43