PIŠE IVANKA TOMA

Mala, slatka i razmažena djevojčica Milanka

 
Milanka Opačić
 Damjan Tadic / CROPIX

Početkom lipnja 2014. godine Milanka Opačić bila je u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu u Zagrebu. Pratila je dramatičnu sjednicu Glavnog odbora SDP-a kojom je predsjedao današnji sudac Ustavnog suda, Josip Leko. Na dnevni red bio je uvršten prijedlog Predsjedništva SDP-a iza kojega je stajala i M. Opačić kao tadašnja potpredsjednica stranke da se Slavka Linića izbaci iz SDP-a. Nakon višesatne mučne rasprave i tajnog glasanja u kojemu je prijedlog jedva, s tri glasa razlike, prošao i Linić bio izbačen iz SDP-a pritrčala mu je Opačić i sa suzama u očima mu se bacila u zagrljaj.

Kao da je još uvijek mala, prekrasna djevojčica koju je Milan Bandić tek primio u stranku, Opačić je grlila Linića ne nalazeći ništa sporno u tome što je na prvo mjesto stavila osobne ambicije koje su tada bile sažete u očuvanju funkcija potpredsjednice Vlade i stranke, i što su joj prinicipi i drugarstvo s Linićem pali u drugi plan.

Četiri godine kasnije Milanka Opačić ponovo pokazuje isto lice male, prekrasne i razmažene djevojčice. Pošto na zadnjoj stranačkoj Konvenciji više nije bila izabrana u Predsjedništvo, a nedugo zatim je skliznula s funkcije potpredsjednice Sabora, Milanka Opačić se suočila s činjenicom da novi šef SDP-a Davor Bernardić u njoj ne vidi prekrasnu djevojčicu i za nju više nisu rezervirane pozicije u stranačkom vrhu.

Za ženu koja je odmah nakon faksa ušla u visoku politiku (diplomirala je 1991. godine, iste godine ju je Milan Bandić učlanio u SDP, a već 1992. prvi put je postala saborska zastupnica, ovo joj je šesti mandat, a u međuvremenu je bila potpredsjednica stranke, ministrica, potpredsjednica Vlade i Sabora) i navikla uvijek biti u prvim redovima visoke politike, sudbina “obične” SDP-ovke djeluje ponižavajuće. Nezadovoljna gubitkom pozicija, Opačić se prema zadnjem saborskom mandatu postavila kao dobrom izvoru prihoda i mjestu s kojega će se lakše uhljebiti. Lišena zvjezdanog statusa u SDP-u, zaključila je kako joj nakon 27 godina ta stranka više ne treba.

Zastupnički angažman je svela na minimum pa je u zadnje dvije godine postavila samo dva zastupnička pitanja, a nije se pojavila gotovo na polovici glasanja. U političkim kuloarima već se godinu dana govori kako se Milanka Opačić obratila Bandiću i da će joj nakon isteka saborskog mandata dati posao u Holdingu. No, zauzvrat je i ona morala nešto dati. A račun koji joj je Bandić ispostavio (iz onog što se za sada vidi) bio je javno poniziti SDP i sebe. U rujnu je objavila da napušta SDP, a u utorak da prelazi u Klub Milana Bandića. Ulaskom u njegov Klub, pogazila je sve vrijednosti za koje se kao SDP-ovka zalagala.

Odlučila je politički ojačati osobu koja na vrlo suspektan način, koristeći proračunska sredstva Grada Zagreba, širi svoj utjecaj i grabi si moć koja ne izvire iz volje birača. Ušla je u klub osobe koja je simbol nepotizma i netransparentnog trošenja javnih sredstava, protiv koje se vodi više sudskih postupaka zbog zloporaba gradonačelničke funkcije, koja, čim mu nešto nije po volji, vrijeđa i omalovažava sugrađane i koja se, uza sve to, seksistički odnosi prema ženama što je pokazao i prema njoj nazivajući je malom, prekrasnom djevojčicom koju je uveo u SDP.

Ovim činom Milanka Opačić je zaokružila svoju ulogu u rastakanju SDP-a. Jednako kao što je prije četiri godine radi osobnog probitka, a ne radi uvođenja reda u stranku, sudjelovala u izbacivanju Linića iz SDP-a, tako sada iz sebičnih motiva sudjeluje u cipelaranju stranke u kojoj je obnašala najviše dužnosti i kreiranju slike prema kojoj Bandić upravlja SDP-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:34