DRAMA NA NEBU

LET SE PRETVORIO U NOĆNU MORU Ultraortodoksni Židovi odbili sjesti pokraj žena u avionu

 Ernst Moeksis/Flickr / Ernst Moeksis/Flickr

TEL AVIV Let izraelskog avioprijevoznika El-Ala iz New Yorka za Tel Aviv pretvorio se u noćnu moru nakon što je stotinjak ultraortodoksnih Židova odbilo sjedati kraj putnica u zrakoplovu.

Let je bio ispunjen do zadnjeg mjesta, a uglavnom su ga sačinjavali Židovi – sekularni, ortodoksni i ultraortodoksni – koji su putovali kući, u Izrael, kako bi tamo proslavili židovsku Novu godinu, Roš hašanu.

Svi su putnici imali karte na kojima su pisali brojevi sjedala, ali ultraortodoksni putnici odbili su sjesti pored suputnica, jer im vjera nalaže da muškarci i žene moraju biti segregirani.

Dok se zrakoplov pripremao za polijetanje, haredi (ultraortodoksni Židovi), odbijali su sjesti na svoja mjesta. Kaos i svađa uzrokovali su odgodu polijetanja na veliko negodovanje posade i ostalih putnika.

Nakon dugotrajnog natezanja, haredi su pristali sjesti na svoja mjesta kako bi zrakoplov poletio, ali čim se ugasio signal za pojas, ustali su sa svojih mjesta i nastavili stajati u prolazima između sjedala.

Jedan je putnik nakon slijetanja let opisao kao 11-satnu noćnu moru, piše The Telegraph.

'Ovo doba godine znači vrhunac zračnog prometa prema Izraelu i naše posade trude se kako bi udovoljile željama i zahtjevima svih putnika', izjavio je glasnogovornik El-Ala nakon novinarskih upita o 'paklenom' letu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:29