LEGENDA BRAZILA ZA SN

LEONARDO 'Modrić, Rakitić, Kovačić! Veza vam je čudo. Brazil - Hrvatska? Biti ćete drugi u skupini'

U dugoj reporterskoj karijeri upoznali smo brojna slavna imena i kad bismo ih klasificirali po ukupnom dojmu onda bi ovaj gospodin bio pri vrhu. Kad smo ga prvi put igrački vidjeli na djelu, prije dva desetljeća na SP-u u SAD-u, ne bismo ni pomislili išta rečeno u uvodu o Leonardu Nascimentu De Arauju. Tada u atipičnoj mu ulozi lijevog beka, kojem je rezerva bio mladi Roberto Carlos, Leonardo je nokautirao Taba Ramosa eliminiravši sebe (zbog kazne) i američkog reprezentativca (slomljena kost lica) iz daljnjeg natjecanja. Ipak, Leonardova je važnost u momčadi koja će naposljetku osvojiti naslov svjetskog prvaka bila naglašena…

- Taj naslov je zasigurno najvažniji rezultat moje karijere – kazao nam je Leonardo u uvodnom dijelu razgovora kojeg smo vodili u pokretu. Brazilac je zajedno sa obitelji putovao na more i dio je vremena odvojio za SN, zahvaljujući bivšem suigraču i velikom prijatelju Zvonimiru Bobanu.

Iznimno se radujem tjednu odmora sa obitelji. Očekujem ovih dana rješenje mojeg slučaja sa kaznom u Francuskoj i dobivanje pravde, pa ću se potom baciti na posao.

Bili ste u početku involvirani u organizacijske aktivnosti Mundijala u domovini. To što ste ovdje dovoljno govori da ste potpuno izvan te priče?

- Je, izvan sam te priče i cijelo ću prvenstvo provesti u Italiji. Istina je da sam u početku bio nešto involviran u organizacijske aktivnosti, ali nakon što sam postao trenerom Intera prije 4 godine više nije bilo kontakta.

Jel vam žao, ipak je to Mundijal u domovini?

- Ne, iskreno nije mi žao. Mislim, organizirati Svjetsko prvenstvo je jako ozbiljan posao i velika je stvar ako sudjeluješ u nečem tako značajnom. No, u Brazilu je prilično konfuzije, puno je problema u organizaciji i ono što se meni, kao čovjeku iz nogometa, ne sviđa to je da ne vidim kako će za razvoj nogometa Brazila vratiti ulaganja u Mundijal.

Favoriti na SP-u su uvijek isti?

- Po tom se pitanju doista nema što novog izmisliti. Brazil, Španjolska, Njemačka, Argentina i ostali legitimno se nadaju uspjehu.“

Jeste li dovoljno upoznati sa snagom Hrvatske da biste nam izrekli mišljenje o njenim dometima?

- Poznajem vrlo dobro hrvatski nogomet i njegove aktere, i to odavno. Imali ste fenomenalnu generaciju 1990tih godina, koja je 1998.u Francuskoj bila na korak od finala. Nakon tog Mundijala ušla je Hrvatska u složenu fazu rekonstrukcije reprezentacije, što je posebno teško nakon velikog uspjeha. Nastala je određena rupa u natjecateljskom smislu, ali sad procjenjujem da imate prilično mladu i kvalitetnu selekciju koja može napraviti odlične stvari. Hoće li to ostvariti ovisi o puno stvari, nerijetko i o dozi sreće…

Rekli ste da Brazil igra pragmatičnije, sa odmakom od tradicije tehničke igre, a Hrvatska djeluje sada 'više svoja' otkako ima lidere u kreativnim igračima?

- Nije novost izreći da Hrvatska igra tehnički dotjeran nogomet, a pogotovo sada to nije čudno kazati obzirom na sjajne igrače koje imate u sredini terena. Počevši od Luke Modrića preko Rakitića do 'malog' Kovačića, to je doista dojmljivo, nema što…

Može li takva Hrvatska izboriti drugi krug pored Brazila, Kameruna i Meksika?

- Odgovoriti ću pitanjem – a zašto ne? Ok, Brazil je favorit ne samo skupine nego i prvenstva. No, Hrvatska ima sve predispozicije da izbori za drugu poziciju, uz bitan dodatak da isto vrijedi i za Meksiko i Kamerun. Grupa je vrlo teška i trebati će vaši igrači i konkurencija dati najbolje od sebe da bi ostvarili ambiciju prolaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:25