Lažni propovjednici domoljublja

Pristanite na smanjenje plaća, to je akt ljubavi prema domovini - uz skupi uređaj za magnetsku rezonancu ministar zdravlja Darko Milinović svome je Gospiću prekjučer servirao i nepodnošljivu količinu demagogije. Ne samo da je njegova definicija domoljublja cinična, nego je sam demonstrirao krajnje nepatriotsko i štetočinsko ponašanje.

Ministrovo je ponašanje nedomoljubno, prvo, zato jer je tipičan primjer bahatog rasipanja državnih sredstava. Aparat za magnetsku rezonancu u Gospiću posve je nepotrebna investicija. Hrvatska ih je i dosad imala previše! S gotovo 40-ak MR uređaja opremljena je bolje od mnogih europskih, usto i značajno bogatijih država. Po broju aparata možda držimo i svjetski rekord! Prije dvije godine, kad je Hrvatska raspolagala s 30-ak MR strojeva, stručnjaci su tvrdili da je to dovoljno za dvije i pol Njemačke. Istodobno, liste su čekanja također rekordne, jer ministar nije uspio organizirati zdravstvo tako da se skupi uređaji, kako je običaj u svijetu, adekvatno iskoriste. Ni s ovim u Gospiću, vrijednim gotovo 13 milijuna kuna, neće biti drugačije. Oko tisuću pacijenata iz gospićkog kraja, prema Milinovićevim podacima, dosad je pretrage MR-om moralo obavljati u drugim centrima. Kapacitet je uređaja od tri do pet tisuća! Ali ima Dado rješenje: ubuduće će pacijenti iz drugih županija hrliti u Gospić. Umjesto tisuću iz Gospića, barem trostruko više u obrnutom smjeru. Gdje je onda računica? Nema je. Kao što nema ni domoljublja. Jer ono bi, pogotovo kad si ministar i pogotovo u kriznim vremenima, moralo podrazumijevati i brigu o financijskim resursima države. Drugo, bacanje državnih para na nepotrebni poklon gospićkoj bolnici nije paradigma domoljublja, nego eventualno grubog lokalpatriotizma. Darko Milinović ne ponaša se kao državni ministar, pače i potpredsjednik Vlade, nego kao lokalni šerif. Privilegiranjem vlastitog grada diskriminira ostale. Po kojem je kriteriju odlučio da MR uređaj pošalje u Gospić, a ne u neki drugi grad ? Štoviše, dok svoju bolnicu časti neracionalnim investicijama - pa se njena ravnateljica hvali da je, hvala ministru, po opremljenosti među najboljima u Hrvatskoj - Milinović je istodobno zatvorio rodilišta u Imotskom, Sinju i Makarskoj, za čije bi uređenje dostajalo otprilike onoliko koliko je platio gospićki MR.

Treće, ponašanje ministra zdravlja tipičan je primjer nedomoljublja ne samo zbog olakog rasipanja državnih sredstava, nego i zbog njegova poziva radnicima neka svoju ljubav prema domovini pokažu odricanjem od teško zarađenih plaća. Opet oni koji su potrošili Hrvatsku nastupaju kao propovjednici patriotizma. Od drugih traže da državu spašavaju vlastitim žrtvovanjem, a oni su bogomdani mjerači njihove lojalnosti. Milinović bi prvo morao dokazati svoje domoljublje. Upravo zbog nekompetentnog i rasipničkog upravljanja državom, u što spada i njegovo ministrovanje, RH se nalazi u takvoj krizi da je pitanje kako će sutra biti s plaćama, ne samo u bolnicama nego u cijelom javnom sektoru. MR za Gospić metafora je neodgovorne vlasti i nebrige za domovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42