KOMENTAR JUTARNJEG

Kupujući državne obveznice, Draghi potiče zapošljavanje

Europska centralna banka povlači s tržišta državne obveznice i ulagačima daje novac kako bi ga oni mogli uložiti u dionice i tako potaknuti rast proizvodnje te zapošljavanje, a pritom i sami zaraditi
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (R) speaks before European Central Bank President Mario Draghi (C) on March 9, 2015 during a meeting of Eurogroup finance ministers at EU headquarters in Brussels. European finance ministers urged Greece to stop wasting time in talks on its crucial bailout as debt-stricken Athens warned of a possible referendum if its reform plans are rejected. Dijsselbloem said Greece had to make concrete progress if it wanted financial aid to be extended through the summer. Greek Finance Minister Yaris Varoufakis was presenting Athens's latest plans for reforms at the meeting in Brussels, which among other steps include using tourists as amateur sleuths to crack down on tax dodgers. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
 EMMANUEL DUNAND

Vijest da je Europska centralna banka počela na sekundarnom tržištu kupovati obveznice država članica eurozone popraćena je u središnjem dnevniku Hrvatske televizije videosnimkom tiskarskog stroja koji štampa i reže eurske novčanice. Nemali broj gledatelja isti se čas vjerojatno zapitao je li Europska centralna banka poludjela?!

Nije samo videoisječku govorio da ECB “štampa novac”. I voditelji Dnevnika, ali ne samo oni, nego i svi tiskani i internetski mediji javili su o ECB-ovoj “ekspanzivnoj monetarnoj politici”, “emisiji” ili “puštanju u optjecaj svježega novca” i sličnom.

Nakon toga logično je bilo očekivati i zaključke i javna upozorenja da Europska centralna banka “financira ionako prezadužene i rasipne europske države” ili kako će “štampanje novca” u eurozoni i cijeloj Europskoj uniji “prouzročiti hiperinflaciju” pa je to u najmanju ruku neprihvatljiv, ako ne i izravno štetočinski postupak europske monetarne politike.

To će zaključiti vjerojatno i oni lucidniji gledatelji i čitatelji koji pod “štampanjem novca” neće misliti na doslovno, fizičko štampanje novca u obliku novčanica (keša, love, para), nego na “povećanu emisiju” knjižnoga ili bankovnoga novca. Međutim, sve to je pogrešno.

ECB-ov “Program povećanog otkupa vrijednosnih papira”, koji je počeo u ponedjeljak 9. ožujka i ne obuhvaća samo otkup državnih obveznica, nego i vrijednosnica izdanih u postupku sekuritizacije kredita, na primjer stambenih, kao i tzv. pokrivenih (s državnim jamstvom) obveznica raznih institucija, sam po sebi niti je ekspanzivna monetarna politika niti povećava u optjecaju količinu novca u širem smislu, odnosno kupovne moći na financijskom tržištu.

Barem ne kada se “novcem” smatraju i vrijednosni papiri koji imaju praktički jednaku kupovnu moć kao i novac, npr. njemačke državne obveznice.

Treba se ipak nadati da nema mnogo onih koji misle da se stan ili mercedes ne mogu kupiti i platiti njemačkim, francuskim ili belgijskim državnim obveznicama, pa da one nisu novac u širem smislu te riječi. Tako da stvarna emisija doista novoga fiat novca, ili novca ex nihilo, kao i drugdje na svijetu, i u Europi i dalje ostaju samo i isključivo novi bankovni krediti koje eskontira Europska centralna banka. “Kvantitativno popuštanje” u koje se upustila Europska centralna banka iz nekoliko razloga prigušuje ekspanziju bankovnih kredita, ali ih dozvoljava - ali ne iz “novoštampane”, nego iz postojeće kupovne moći na tržištu. A ako je to tako, onda nema mjesta strahu da “kvantitativno popuštanje” može izazvati hiperinflaciju, da financira “rastrošne” države i da je kao takvo nepoželjno i štetno. Da bismo to objasnili, poslužimo se metaforom. Neka institucija ima bilancu od sto eura: u pasivi ima kapital (dug dioničarima) od sto eura, a u aktivi, u plasmanima ili imovini, tih je sto eura uložila u njemačke državne obveznice. ECB sada dolazi i kaže: uzet ću ti te obveznice, a na račun ću ti upisati sto eura.

Doista, na računu te institucije, umjesto sto eura u državnim obveznicama, sada se pojavilo sto eura u novcu. To doista izgleda kao “emisija” sto eura. Ali, zapravo nije. Jer, bilanca te institucije nije se promijenila: i dalje je sto eura. Njezina kupovna moć nije se povećala, i dalje je sto eura. A zašto je to ECB onda učinio?

Zato što su njemačke državne obveznice toj tvrtki donosile jako malu zaradu, pa sada ECB kaže: kupi za tih sto eura koje ti dajem neke druge vrijednosne papire, uloži taj keš u rizičniju financijsku imovinu koja će ti donijeti veću zaradu. Na primjer, dionice DaimlerBenza. Ili Plive i Ericssona Nikole Tesle.

No, Europsku centralnu banku pritom i nije puno briga hoće li financijske tvrtke zaraditi i koliko, ono što ECB zaista želi jest zaustaviti deflaciju u eurozoni i stopu inflacije vratiti prema razini od dva posto na godinu. A kako će to postići otkupom državnih obveznica?

Lijepo: ECB se nada i očekuje da će s prodajom svojih novih vrijednosnih papira, dionica ili obveznica, poduzeća pojačati investicije i proizvodnju. A za to će im trebati radnici. Povećat će se potražnja za radnicima. Oni će moći u pregovorima tražiti veće plaće. I - eto kod građana inflacijskih umjesto deflacijskih očekivanja. Ali, nove proizvode i usluge netko će trebati i kupiti, dakle treba pojačati i potražnju za njima. I to ECB postiže otkupom državnih obveznica. Kako? Evo, ovako... Kupujući postojeće vrijednosnice i obveznice, ECB na financijskom tržištu stvara njihovu umjetnu nestašicu. A mnogi investitori, na primjer mirovinski fondovi, moraju ulagati novac svojih članova u vrijednosne papire. Zato će banke morati kroz sekuritizaciju kredita emitirati nove. Ali, da bi imale što sekuritizirati - najprije moraju odobriti nove kredite.

A to će moći po nižim kamatama jer ECB ne stvara samo umjetnu nestašicu postojećih vrijednosnica, on im i podiže cijenu, a time spušta prinos po kojem se određuju kamate na potrošačke kredite... I tako će potrošači moći dobiti i obilnije i jeftinije kredite pa će se lakše odlučiti za kupnju novog stana, mercedesa ili kuhinjskog namještaja.

Tada neće samo krenuti kreditiranje, nego i proizvodnja i prodaja mercedesa, i to, zahvaljujući novoj potražnji, vjerojatno po malo višim cijenama. I eto opet te poželjne, “ciljane” inflacije, ne veće od dva posto. Sve više od dva posto ECB će spriječiti brojnim drugim sredstvima iz svog prebogatog i maštovitog monetarnog arsenala. Ali to je posve drukčija priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:16