PIŠE IVANKA TOMA

Kukavičko neodlučivanje Ustavnog suda

 Foto: CROPIX

Da je devedesetih Ustavni sud radio svoj posao i na vrijeme donosio odluke, ne bi nastala Hrvatska stranka umirovljenika koja je na izborima 2003. godine osvojila tri mandata i presudila da Vladu formira HDZ na čelu s Ivom Sanaderom. HSU je do danas ostao na političkoj sceni (doduše, sada imamo oko četrnaest stranaka s umirovljeničkim predznakom) i to kao interesna skupina koja u pravilu podržava izborne pobjednike ostvarujući tako svoj interes.

A sve je počelo u drugoj polovici devedesetih s Vladinim uredbama koje su suspendirale usklađivanje mirovina s rastom plaća. Umirovljenici su tražili ocjenu ustavnosti tih uredbi, ali Ustavni sud četiri godine za redom nije donosio odluke. Kada su konačno rekli da su neustavne, nataložio se ogroman dug prema umirovljenicima koji je vraćalo nekoliko idućih Vlada, a umirovljenička stranka im je povratkom duga uvjetovala podršku. Ovo je jedan od najdrastičnijih primjera koji oslikava ozbiljnost i dalekosežnost posljedica odluka Ustavnog suda.

Takva će biti i odluka o ocjeni ustavnosti zakona koji se odnose na konverzije kredita u švicarskim francima. Izjava predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec da neće biti privremene mjere kojom bi se suspendirala primjena propisa o konverziji kredita u švicarcima (iako je pokrenut postupak njihove ocjene ustavnosti i zakonitosti) na prvu je izazvala zadovoljstvo jer to znači da banke do kraja tjedna moraju svojim klijentima poslati anekse ugovora kojima kredite pretvaraju u eurske, ali s umanjenim iznosima glavnica i rata.

To jako dobro zvuči, ali će doista biti dobro jedino pod uvjetom da u neko razumno vrijeme uslijedi odluka Ustavnog suda o odbacivanju prijedloga za ocjenu ustavnosti osporavanih zakona. Što i kada će konačno o tome odlučiti, Omejec nije dala ni naslutiti. Mogu odlučivati brzinom kojom su rušili Obiteljski zakon (trebalo im je šest dana od kada je stupio na snagu), ili mogu uzeti prosjek od četiri godine, koliko im je trebalo da riješe ustavne tužbe Branimira Glavaša ili ocjene ustavnost Zakona o kaznenom postupku po kojemu se sude najveće korupcijske afere.

A dok ustavni suci ne donesu konačnu odluku o zakonima koji građane čupaju iz ralja kredita u švicarcima, banke će bilježiti gubitak zarade radi konverzije u eure. Što će više vremena proći do odluke, to će iznos više rasti. Pitanje je što ako Ustavni sud za tri godine odluči da zakoni nisu ustavni i da su banke oštećene? Tko će im vratiti izgubljenu dobit? Hoće li to učiniti država, odnosno svi mi iz proračuna, ili dužnici? Ustavni sud se u mjesec dana (zakon je na snazi od 1. listopada) trebao odrediti oko švicarca.

Predsjednica Omejec kaže da je posrijedi kompleksno pitanje koje nije lako riješiti. Sigurno nije, ali ako su cijeli Obiteljski zakon mogli srušiti u šest dana, onda su i zakone o konverziji kredita u švicarcima mogli riješiti u triput duljem roku. Posrijedi je jedno od najvažnijih pitanja u državi čija težina nije samo u šest do osam milijardi kuna na koliko se procjenjuje trošak konverzije, već u njegovim socijalnim i političkim reperkusijama.

No, kad se Ustavni sud već nije potrudio donijeti odluku, za državu, dužnike, pa i banke, bilo bi daleko bolje da je donio privremenu mjeru i odgodio primjenu zakona za tri ili šest mjeseci, koliko bi si odredili kao rok za ocjenu ustavnosti zakona. Građani o čijim se kreditima radi to bi razdoblje nekako preživjeli jer je kamata ionako fiksirana, a banke ne bi mogle govoriti o gubicima, kao ni Vlada. Ovako smo svi ostavljeni na vjetrometini. Ustavni sud kojemu upravo istječe mandat o švicarcima mogu odlučivati sve dok ne spakiraju svoje stvari (a to je najdulje do svibnja iduće godine kada većini istječe i mandat od dodatnih šest mjeseci), ali odluku mogu ostaviti i novom sazivu.

A to je isto dvojbeno jer, kako stvari stoje, nismo sigurni hoćemo li za par mjeseci imati Vladu, a kamoli hoće li se u novom Saboru naći dvotrećinska većina koja bi se složila oko izbora šest ustavnih sudaca. U ovom času realnije zvuči da do kraja iduće godine nećemo izabrati novi Ustavni sud. Jasna Omejec i njeni suci su toga jako dobro svjesni. Ipak, trebamo imati na umu i to da je Ustavni sud, ma koliko to Omejec gurala pod tepih, zaokupljen sobom i svojim aferama. Sutkinja koja se sastaje sa Zdravkom Mamićem, a USKOK je zbog sumnje da je njihov odnos kriminalan ishodio sudski nalog za njeno prisluškivanje, i dalje odlučuje i nije joj na kraj pameti odstupiti, dok je do jučer ugledna sutkinja otkrivena da je prepisivala od kolege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:12