Kralj je odluku o abdikaciji donio u šibenskoj katedrali

ZAGREB- Film o najvećoj romansi 20. stoljeća - između engleskog kralja Edwarda VIII. i Amerikanke Wallis Simpson koju silno želi glumiti pjevačica Madonna - neće biti potpun bez prizora hrvatske  obale, otoka Raba i Dubrovnika te romantičnih veduta Kornata i Telašćice. Bez znakovitog, dramatičnog, samotnog, duboko intimnog prizora britanskog kralja Edvarda u šibenskoj katedrali Sv. Jakova film bi doista bio okrnjen.Edward i Wallis Simpson, žena njegova života, kao što je poznato, u kolovozu 1936. godine posjetili su Kraljevinu Jugoslaviju. Edward je i prije stupanja na prijestolje bio slavan, arbitar elegancije i jedna od najčešće fotografiranih osoba svoga doba.



Nekoliko veza s gospođama



Njegovu popularnost prije nego što je postao kralj nije umanjila ni neprikrivena sklonost udanim ženama. I prije Wallis je imao nekoliko veza s udanim ženama, a i s njom je počeo vezu dok je bila udana za svoga drugog muža Ernesta Simpsona. Kralj je postao 23. siječnja 1936.  i već je tada upozoren da Britanija neće prihvatiti Wallis kao svoju kraljicu. Osim toga, bio je u sukobu interesa i jer je obnašao dužnost poglavara Anglikanske crkve koja nije dopuštala brak s razvedenom ženom, a odbacila je i kompromisni morganatski brak koji je predlagao  Edward. Našavši se u teškom škripcu jer je morao izabrati između žene koju voli i krune, Edward je osjetio da mu treba predah pa je odlučio otići na godišnji odmor.





Od najbogatije žene toga doba, Annie Yule, unajmio je najluksuzniju i najbržu jahtu Nahlin (Brzonogi, na hindiju) te, na veliko iznenađenje tiska, odlučio odmor provesti krstareći gotovo nepoznatom, egzotičnom i pustom istočnom obalom Jadranskog mora, između Sušaka i Ulcinja. Na odmor je krenuo 8. kolovoza iz Londona. Isti je dan sletio u Parizu odakle se vlakom zaputio u - Šibenik.



U njegovoj je pratnji bilo samo sedam mladih engleskih aristokrata i tri dame, među kojima i Wallis Simpson. Dva britanska kraljevska vagona, u kojima su putovali Edward VIII. i njegovo društvo s vrlo malom pratnjom, u Jesenicama su priključena dvorskom vlaku Kraljevine Jugoslavije koji je preko Zagreba, Karlovca, Knina i Perkovića stigao u Šibenik 9. kolovoza u 8.37 sati. Jahta Nahlin čekala je privezana uz šibensku rivu, a u njezinoj su blizini stražarili britanski razarači Grafton i Glowworm.



Sablazan zbog golotinje




Edward VIII. putovao je “inkognito radi odmora" pa svečani dočeci nisu bili poželjni. Ipak, dolazak britanskog monarha izazvao je golemu strku i uzbuđenje. Vojska Kraljevine Jugoslavije osiguravala je svaku stopu pruge, gradove su preplavili policajci i preobučeni agenti, a svi načelnici malih mjesta duž jadranske obale pozvani su na pripravnost ako kralj pristane uz njihovu rivu. Tako su ih u Šibeniku na prostoru operativne obale, a ne na rivi u centru grada, dočekali samo državni i gradski dužnosnici.



Jahta Nahlin isplovila je iz Šibenika  9. kolovoza u 11 sati. Podaci o ruti kojom je plovio Edvard VIII. šturi su i nepouzdani. Pouzdano je jedino da je 12. kolovoza jahta viđena u Velebitskom kanalu i Novigradskom moru, sljedeći dan u Trogiru odakle su otišli u Rab, 16. kolovoza kralj i društvo kupali su se u Lumbardi na Korčuli, dan kasnije posjetili su Dubrovnik, a 19. kolovoza Kotor.



Kraljevo ljetovanje na Jadranu izazvalo je dotad nezapamćeno zanimanje u svijetu. Novinari su u hrvatske gradove, za koje su pretpostavljali da će ih Edward posjetiti, dolazili iz svih europskih zemalja i SAD-a. U Dubrovniku su hoteli bili prebukirani. U Rabu i nekim drugim mjestima Wallis i Edward su se zajedno pojavljivali u javnosti, a ono što se  zbivalo nalikovalo je na današnje filmske stereotipe o nasrtljivim i znatiželjnim novinarima i paparazzima.



No, mnoge pojedinosti Edwardova krstarenja Jadranom ostale su daleko od očiju javnosti. Znakovita je priča o tome kako se britanski monarh kupao gol. Taj, za ono vrijeme, sablažnjiv događaj postao je gotovo dio narodne predaje. Neki tvrde da se to dogodilo na Rabu, drugi  u Lumbardi, a postoje i tvrdnje da se to zapravo dogodilo u Telašćici na Dugom otoku. Nahlin je u tom izoliranom rajskom zaljevu bio usidren nekoliko dana.



Tajni povratak u Šibenik




Edward je u Telašćici uživao loveći ribu i ploveći po Kornatima. Od mještana i ribara iz  mjesta Sali njegova je posada kupovala ribu i druge namirnice. Vijest da se u Telašćici kupa goli muškarac, i to britanski kralj, izazvala je prilično veliki lokalni skandal, a prema svemu sudeći, prenijeli su je kornatski ribari koje su novinari plaćali da prate kretanje  jahte. Rekonstrukcije ljetovanja Edwarda VIII. na Jadranu dosta su točne, ali imaju i rupa. Najviše je podataka o  boravku na Rabu i u Dubrovniku, a nejasna je ostala šibenska epizoda, možda zato što nije bila glamurozna. Štoviše, kraljev dolazak u Šibenik i doček luke djeluju turobno i prilično depresivno.



Neobično je što je Edward iz vlaka izašao sam. Novinari i fotoreporteri nisu ni vidjeli, a kamoli snimili nikoga iz njegove pratnje, čak ni Wallis. Bio je dočekan kao državnik, ali skromno. Djelovao je potište-no i umorno. Tijekom dva i pol sata boravka u Šibeniku kralj je nekoliko puta silazio s broda, a prošetao je i gradskim ulicama.





Iako nisu znali plan plovidbe, novinari koji su držali “zasjedu” u hotelu Krka odmah su doznali da je Nahlin doplovio do Kornata i usidrio se u Telašćici, ali ga tamo nitko od njih nije uspio pratiti. Informacije o događajima između boravka na Kornatima i plovidbe Velebitskim kanalom oskudne su i kontradiktorne, ali će scenaristi filma te sporne trenutke sigurno znati iskoristiti. Naime, većina novinara napustila je Šibenik odmah nakon isplovljavanja Nahlina, ali jedna je grupa ipak ostala. Navodno su znali da će se Edward vratiti u Šibenik, i to apsolutno inkognito. Čini se da su bili u pravu jer je do njih već 15. kolovoza stigla vijest da je Edward taj dan razgledao bizantsku utvrdu Tureta na otoku Kornatu. Kako se Nahlin tek 16. kolovoza pojavio pred Trogirom, čini se mogućim da je Edward još jednom došao u Šibenik, možda motornim čamcem koji je često i rado koristio. Ako je zaista još jednom navratio u Šibenik, onda to nije bio samo kurtoazni posjet motiviran turističkom znatiželjom.



Najprije rekao Bogu



Jedan američki novinar, navodno prerušen u fratra, tvrdi da se Edward s  malom pratnjom zaputio ravno u katedralu Sv. Jakova. Istina, ima izvještaja da je on u katedrali bio još 9. kolovoza, tijekom kratke šetnje odmah nakon dolaska u Šibenik. U svakom slučaju, novinarima je pristup katedrali bio strogo zabranjen, ali u jednim lokalnim američkim novinama pojavila se reportaža toga prerušenog američkog reportera koji je ipak uspio ući u katedralu i snimiti kralja, ali ne kako je razgledava, nego kako kleči pred oltarom. Tada novinari nisu tome pridavali posebno značenje.



No, nakon što je Edward VIII. abdicirao, pojavile su se priče da je definitivnu odluku o tome da se odrekne kraljevstva i ostane uz voljenu ženu donio baš u miru i osami Kornata i Telašćice te da je u katedralu Svetog Jakova došao s osobitim ciljem - zbog intimne potrebe da najprije kaže Bogu ono što će uskoro reći ljudima: da će abdicirati zato što ne može obnašati kraljevske dužnosti bez podrške žene koju voli. Tim dijelom velike romanse 20. stoljeća nitko se nije ozbiljnije bavio pa je sve ostalo zakopano u brdima požutjelih novina i prešlo u legendu, a kod nas se svelo na lokalpatriotski ponos zato što je Edward, vrativši se u  Britaniju, donio sa sobom vijest o iznimnoj ljepoti Kornata pa je europska javnost prvi put doznala  više o tim prirodnim znamenitostima i ljudima koji tamo žive.





Izlazak Edwarda VIII. i njegove svite iz vlaka na peron u Šibeniku i ukrcaj u brod pratili su samo željezničari i lučki radnici koji su se ondje zatekli te 35 novinara i fotoreportera iz Europe i SAD-a, koje je policija držala na pristojnoj udaljenosti. Negative koje su snimili fotoreporteri odmah su slali automobilom na Sušak odakle su u Veliku Britaniju prebačeni hidroavionom koji je tamo čekao. Danas su originalne fotografije boravka Edwarda VIII. na hrvatskoj obali i u Šibeniku prava rijetkost, a osam originala čuva povjesničar i arheolog Joško Zaninović, ravnatelj Muzeja Drniša, u svojoj privatnoj zbirci.

35 američkih i engleskih fotoreporter i novinara u Šibeniku





Stanko Ferić/ EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 02:04