RIJEČ IZBORNIKA

KOVAČ 'Odigrali smo dobar turnir. Ostajem izbornik, a Modrić i Rakitić će i dalje biti zadnji vezni!'

Croatia's coach Niko Kovac Niko Kovac reacts during a Group A football match between Croatia and Mexico at the Pernambuco Arena in Recife during the 2014 FIFA World Cup on June 23, 2014. Mexico won 3-1. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
 AFP / AFP

Niko Kovač nije došao shrvan pred novinare. Barem su tako zvučale njegove rečenice. Iako ne sumnjamo da mu je jako teško.

- Čestitam protivniku na pobjedi. Mislim da su je zaslužili, iako je dva gola razlike previše. Razlika je bila samo u jednom pogotku. U prvom poluvremenu igrali smo 4-3-3, zato što smo htjeli kontrolirati sredinu. Mislim da nam je to uspjelo, ali u nastavku kad smo morali nešto promijeniti, jer rezultat nije bio povoljan, izgubili smo kontrolu na sredini. Smeta mi što smo primili dva gola iz prekida, na to sam upozoravao. Sitnice sve rješavaju, a to su ovaj put bili prekidi.

Zatim je podvukao:

- Moja je reprezentacija odigrala dobar turnir. Mislim da smo bili osvježenje, igrali smo lijep nogomet. S Meksikom ne tako kvalitetno kao u prve dvije utakmice. Rekao sam da je skupina vrlo teška, da su Meksiko i Brazil veliki favoriti. Mogli smo iznenaditi, ali život ide dalje.

Je li prvi gol prelomio utakmicu?

- Da. To je značilo da moramo zabiti dva, zato smo se otvorili i dali im šansu iz kontre, gdje su nas stvarno dobro izigrali. Imali smo previše prekida protiv nas, nisam to htio. Dečkima ništa ne mogu predbaciti, pokušali su maksimum. Loše je što to nije bio naš dan.

Rekli ste da imate recept za Meksiko i da bi im se trebala tresti koljena. Koji je bio i zašto nije funkcionirao?

- Meksikanci su se nama malo prilagodili, oni su inače puno agresivnije napadali protivnika. Mi smo tražili da ne primimo gol i da naše skakače potom možemo ubaciti u prvi plan, ali nije uspjelo nama, nego Meksiku. Sve je bilo dobro dok nismo promijenili sustav i htjeli biti ofenzivniji.

Možda vam nije bila namjera da provocirate Meksikance, ali dodatno ste ih motivirali, konstatirao je jedan meksički novinar.

- Ne znam jesam li nešto rekao što bi nekoga uvrijedilo. Ako tako mislite, krivo ste to interpretirali. Ukoliko nemam pravo imati nadu i optimizam, onda mogu prestati s ovim poslom. Nisam nikoga uvrijedio.

Sigurno se loše osjećate, hoćete li nastaviti kao izbornik?

- Ljudi moji, zašto ne?! Mi smo se plasirali, to je za nas veliki uspjeh. Imam ugovor. Opet kažem, skupina je bila teška, držali smo je do zadnje minute otvorenom. Imamo kvalitetnu ekipu, trebamo raditi, analizirati što nam je nedostajalo. Je li to bilo taktički, tehnički, psihički... U pola godine smo puno napravili, dobro smo se razvili i proces ide dalje. Ne vidim zašto bi proces trebao stati.

Što je mogao donijeti Pranjić, jer ubacili ste ga u sredinu terena?

- Stavio sam ga zbog nekoliko razloga. Prvi je taj što smo u dvije utakmice imali velikih problema na toj strani, smatrao sam da mogu dobiti čvrstoću ako Vrsaljko igra braniča te s Pranjićem ispred, da Olića ne opteretim toliko s defenzivnim zadacima. Htjeli smo ga dobiti više prema naprijed. Njegova snaga leži u ofenzivi. Jedan od razloga je što je Meksiko ekipa koja dobro cirkulira s loptom. Želio sam imati kompaktan blok i da držimo neizvjestan rezultat. To je uspjelo dok nismo promijenili sustav i tražili igru prema naprijed. Sad može netko misliti je li trebalo čekati do zadnjih 15 ili 10 minuta na ho-ruk. Krenuli smo ofenzivnije ranije. Dakle, potez sa 4-3-3 bio je dobar, pogotovo u defenzivnom dijelu, iako prema naprijed nije bilo kako smo zacrtali. Ali to je isto rezultat odličnog protivnika - brani Kovač svoju odluku kojom je podsjetio na rješenje ranijih hrvatskih izbornika koji su također mijenjali sustav ili pozicije igračima prije odlučujuće utakmice i također se loše proveli.

Zašto Hrvati uvijek moraju "kemijati" kad je najvažnije? Ni jednog trenutka utakmice nismo bili "na štihu". A ključni gol je primljen iz prekida... Modrić i Rakitić imaju zajedno samo jednu asistenciju na turniru i to kad je bilo nevažno.

- Ja sam s njima zadovoljan. Sada smo izgubili i svi će tražiti razloge zašto je tako. Jasno je koliko su vrijedni prema natrag, i koliko mogu naprijed. Moja odluka je kakva je, dvaput je bilo dobro, jednom nije upalilo. Iako to nije razlog za poraz. I u budućnosti će oni biti tandem na zadnjem veznom.

Nizozemska protiv Meksika? Kako im stoje šanse?

- Teško mi je na to odgovoriti. Prednost Meksika je što imaju i veliku potporu na stadionu, drže velike izglede za prolaz. No, i Nizozemska je vrlo jaka, bit će zanimljivo i da vidimo što će drag Bog dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:54