NAKON TRI SATA U BANSKIM DVORIMA

Kosor: Prva zadaća je referendum, a onda Zakon o radu

Zagreb, 280610.Sastanak premijerke Jadranke Kosor sa koalicijskim partnerima u zgradi Vlade na trgu SV. Marka. Na slici: premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka daje izjavu za medije.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Vladajuća koalicija jedinstvena je u stavu da referendum oko Zakona o radu, za koji su sindikati skupili 720 tisuća potpisa treba provesti. No, nastavak dijaloga Vlade i sindikata zapeo je u slijepoj ulici - dok vladajuća kolicija poziva sindikate da se vrate za pregovarački stol, oni svoj povratak uvjetuju povlačenjem iz saborske procedure izmjena Zakona o radu.

A za to, premijerka Jadranka Kosor po svemu sudeći još uvijek nije spremna. Vrh HDZ-a oko referenduma i rebalansa proračuna vijećao je danas četiri sata. Poslijepodne se pak, na trosatnom sastanku, nakon dva i pol mjeseca, u Banskim dvorima okupila vladajuća koalicije s istim dnevnim redom.

- Svi smo se složili da referendum treba provesti i sama premijerka je to prva rekla - kazao nam je jedan od članova koalicije.

No, o povlačenju izmjena ZOR-a bez čega sindikati nisu spremni nastaviti dijalog s Vladom, koalicija nije razgovarala.

- Nismo razgovarali o povlačenju ZOR-a već o pripremama za referendum. Koalicija ide dalje u provedbi teških mjera gospodarskog oporavka - rekla je premijerka koja je zajedno sa svim partnerima pozvala sindikate na dijalog.

- Prije ili kasnije opet moramo sjesti za stol - naglasila je, a isto su ponovili i predsjednik HSS-a Josip Friščić te HSLS-a Darinko Kosor. Prvi čovjek seljaka kaže kako je Vlada pripremila amandamane na izmjene Zakona čime je pokazala da ih je spremna poboljšati. Čelnik liberala pak, smatra kako bi se u razgovorima sa sindikatima mogao dogovoriti i novi prijedlog izmjena Zakona o radu. No, predsjednica Vlade uzvraća: o tome nismo danas razgovarali.

- Zakon nije uvršten u dnevni red Sabora. Prva zadaća nam je provesti referendum - rekla je jučer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Zbog referenduma, ali i zbog nadoknade štete koju se seljaci pretpjeli u poplavama premijerka je za srpanj najavila rebalansa proračuna. Iako je o promjenama u državom budžetu razgovarala s partnerima - kome će se uzeti kako bi se namaknuo potreban novac još uvijek se ne zna. S prijedlogom rebalansa za 15 dana pred njih mora doći ministar financija Ivan Šuker. No, dok premijerka tvrdi kako će za provedbu refereduma trebati osigurati 170 milijuna kuna, predsjednik HSLS procjenjuje kako bi bilo dovoljno 50 do 60 milijuna. Takav njegov izračun, koji je inače iznio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin koji je po funkciji predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, premijerka je odgovorila:

- Kosor nije dobro informiran.

HDZ dvoji: referendum po starom ili novom Ustavu

Niti riječi partneri, ali niti HDZ, kako doznajemo, nisu potrošili na raspravu hoće li se referendum provesti po starom ili novom Ustavu. Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog odbora za Ustav Vladimir Šeks izjavio je nedavno kako treba biti po starom Ustavu jer je tada počela cijela procedura što bi značilo da na referendum treba izaći polovica upisanih birača, odnosno njih 2,25 milijuna da bi bio valjan.

No, u HDZ-u ima i onih koji smatraju da se referendum treba provesti po novom Ustavu, a to znači da nije važno koliko će birača na njega izaći već je važno da njih više od polovica bude “za” kako bi prošao. Da Šeksova teorija o tome da se ono što je počelo po jednoj proceduri mora po njoj i dovršiti, ne stoji potvrđuje i nedavna odluka Sabora o slanju jednog našeg ratnog broda u talijanske vode. Iako je procedura počela po starom Ustavu jer je Vlada prijedlog uputila početkom lipnja, ta je odluka izglasana natpolovičnom većinom zastupnika kao što propisuje novi Ustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:27