UKLJUČITE SE U RASPRAVU

KOMENTAR ZA I PROTIV Zaslužuje li dvorana Lisinski nastup Nives Celzijus ili ne? ANKETA

Nives Celzijus obilježit će prvu godišnjicu pjevačke karijere, i to solističkim koncertom u Maloj dvorani Lisinskog najavljen za 1. travnja
 Danijel Galic / Danijel Galic

ZA

Komentar Davora Špišića

Drska ikona erosa ima puno pravo ‘oskrnaviti’ dvoranu Lisinski

Nives Celzijus ima puno pravo “oskrnaviti” fasadu glazbenog hrama imena Vatroslav Lisinski. Drska ikona erosa je iskonska u teškaškoj kategoriji, a trash joj je draga alatka za megdan s trešerskim društvom. Ne očekujem da zakoči ili da na lovorikama podgrijava žar. U njezinoj kovačnici ili vatra bukti ili je neće biti. Iz socijalnog blata i obiteljskog pakla izvukla se mentalnom snagom i egzistencijalnim instinktom. Brzo je spoznala da se u javnosti pin-up stav osviještene tjelesnosti tumači kao svetogrđe. Pogotovo ako je izazovan, na rubu tabua. Međutim, ova samosvojna žena nije se predala nego je dala do znanja da nikada neće završiti kao prognana epizodistica. Počela je znalački razrađivati koncept turbotabloidnog izazivanja pseudoelite. ‘Potajno hoćete bulevar prljavih strasti, e imat ćete ga u obilnim količinama’, kao da je poručila stupajući na crvene tepihe. Ona je inteligentna poslovna žena, autoironijska zabavljačica i nimfa u jednakim omjerima. Ikona i ikonoklast u istom tijelu. Warhol bi je obožavao. Za ono što je Victoriji Beckham bila tričarija trasirana visokoklasnim očekivanjima, Nives Celzijus se morala krvavo boriti.

Kad je 2008., ispunivši formalne uvjete za književni hit, trebala osvojiti nagradu Kiklop za “Golu istinu”, uvrijeđeni elitni hajkači odmah su skočili i uspjenili se u lovu na vješticu. Nives nije odustala i nakon pet godina sudski je istjerala Kiklopa. Po nagradu je došla s romskim bendom, cijedeći čistuncima graške hladnog znoja. “Ako moj prvijenac može ugroziti vrijednost nekog književnog veterana, onda nije problem u meni, već u njima”, opisala je svoj slučaj. Dok plejada sociologa i poznatih ovih dana analizira “50 nijansi sive”, Nivesina “Gola istina” prezire se kao zadnje smeće. Naši čuvari kulturnog steriliteta imaju rastezljive kriterije: neće ni trepnuti na Thompsonove ustašoidne derneke, niti će se uzrujati kad crkveni inkvizitori cenzuriraju plakat za “Fine mrtve djevojke”, a zbog ponižavajućih partijskih kadroviranja u kulturnjačkim institucijama teško da će itko šatorovati.

Za to vrijeme, Nives vrhunski provocira i udarnički šljaka. Krleža bi je obožavao. Ona je sljedeća barunica Castelli.

PROTIV

Komentar Borisa Vlašića:

Celzijus će nam u Lisinskom ponuditi jedno zvučno - ništa

U životu treba donijeti odluke i snalaziti se s posljedicama. Nastup Nives Celzijus u Lisinskom neće ostaviti dobar trag u kulturi. Neće je učiniti boljom, neće je oplemeniti. To je razlika između vrijednog i nevrijednog, kvalitete i nekvalitete, kulture i šunda. Nemojmo se zafrkavati i gubiti vrijeme na nevrijedno.

Celzijus je osvojila Kiklopa jer je objavila najprodavaniju knjigu, “Golu istinu”. To je sve. Ne postoje reference na njenu knjigu. Njena knjiga se ne nalazi pokraj knjiga Ferića ili Popovića. Nives Celzijus je marketinški projekt i produkt.

Da parafraziram Murakamija koji govori o vrijednostima u različitim svijetovima? U jednome postojiš, u drugome ne. Svatko izabere kojem svijetu želi pripadati i za koji se želi truditi. Ona se trudi biti zvijezda nebitne fotografije. Google ne može izbaciti njenu rečenicu koju ćemo pamtiti, ali može polugolo tijelo. Čak i to je bez poruke, čak i bez pokušaja da time nešto vrijedno poruči. Različito od nje, Vlasta Delimar je uvijek gola i nešto želi poručiti.

Kada pjeva, Nives Celzijus ne ističe riječ, niti glas. Samo tijelo. A to nije dosta. Nije originalno, ni prvo. U Lisinskom će nastupiti u Maloj dvorani. Time je Lisinski pokazao koje su njegove vrijednosti. Dao joj je legitimitet, pravo da kupi ugled pozornice. Jer, Nives će tvrditi da je nastupila u Lisinskom. Lisinski nije privatna dvorana. Sagrađen je i održava se novcem iz poreza, i za njegov repertoar je nekad trebalo uložiti trud, a Nives nije nikakav trud. Ona je available za svaki nastup.

Robie Williams se krvavo pripremao za koncert u Royal Albert Hallu. Nives? Nastup Nives Celzijus u Lisinskom je trenutak kada trebamo prestati financirati Lisinski jer nema kriterija. Nastupa tko može platiti. Ništa nije važno, svi sve mogu i sve je dopušteno. Može i tako. Ako smo odustali od kvalitete, onda odustanimo i od financiranja.

Možemo se furati i na kvazi punk i reći da nam se jebejerdaštosadaglumimofinoću i što fali Nives? Fali joj, tako banalno - sadržaj. Osobito za borbu protiv izmišljene vrijednosti Lisinskog.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:04