POVIJESSNI USPJEH

KOMENTAR SNJEŽANE PAVIĆ 'Dobro kaže Ćiro, u BiH samo nogometaši mogu nešto učiniti'

 afp

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine postigla je svoj najveći uspjeh u povijesti pobjedom nad Litvom koja im je osigurala odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Nogometna pobjeda u času je atmosferu nemoći i frustracije preokrenula u euforiju. Istina, najintenzivnije se slavilo u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, gradovima s većinskim bošnjačkim stanovništvom, ali reprezentacija Bosne i Hercegovine odavno već nije isključivo samo stvar Sarajeva i Bošnjaka.

Zato su čestitke pljuštale sa svih strana, predsjednik HDZ-a o zmajevima je govorio i kao o svojoj reprezentaciji, a čestitao im je i Milorad Dodik, koji dan nakon što je čestitku za Bajram uputio na ćirilici.

Još prije desetak godina malo koji je Hrvat ili Srbin htio igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, podsjetio je bivši izbornik Blaž Slišković.

- Bio je velik problem. Ja sam morao putovati po Njemačkoj, po Srbiji, po Hrvatskoj, moliti igrače da igraju za reprezentaciju, ubjeđivati ih da je to njihova reprezentacija - i malo-pomalo počeli su igrati i Srbi i Hrvati i svi - ispričao je Slišković ovih dana za Radio Slobodna Evropa. On je bio prvi, a na njega se nadogradio Ćiro Blažević, velik motivator čija je neponovljiva energija bosanskohercegovačku reprezentaciju učinila zanimljivom svima. Danas Safet Sušić ima reprezentaciju koja ne pati od toga tko je tko, rekao je Slišković, nego igraju svi, jedan za sve, svi za jednoga. I to je ono najljepše što se dogodilo, istaknula je mostarska nogometna legenda.

Možda je pretjerano reći kako je plasman na Mundijal ujedinio zavađene Bosance i Hercegovce i pružio im najveću radost od kraja rata 1995., kako je to zaključio britanski Guardian, ali je svakako makar nakratko vrijeme svađe i sukobe zamijenio slavljem i čestitkama. Čestitao im je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji će ostati zapamćen po svojoj staroj izjavi da bi za BiH navijao samo da igra protiv Turske.

- Čestitam državnoj reprezentaciji plasman na Mundijal, to je dobra stvar i velik uspjeh - poručio je Dodik. Čestitao im je i njegov potpredsjednik Emil Vlajki: - Ako išta funkcionira u ovoj napaćenoj i od svih osporavanoj BiH, to je nogometna reprezentacija. Nakon tri propuštene prilike da izbore plasman u Dansku, Portugal i Francusku, ovaj put je pobjeda nad Litvom omogućila zmajevima da odu na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Naći će se u najelitnijem društvu, gdje će biti Italija, Njemačka, Holandija, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska, Španija… Nije ni važno koji će uspjeh tamo postići, jer se već nalaze među 16 najboljih reprezentacija svijeta. Bravo, bravo, bravo! - izjavio je dopredsjednik RS-a.

U Banjaluci se također raduju uspjehu nogometne reprezentacije BiH, rekao je Željko Kopanja, vlasnik banjalučkih Nezavisnih novina i Glasa Srpske.

Sve više Banjalučana navija za Bosnu i Hercegovinu. Navijam i ja, i svi moji. Moja 12-godišnja kćerka Isidora bila je u Jesenicama i navijala za košarkašku reprezentaciju BiH na Eurobasketu - ispričao je za Oslobođenje. Ovakvi uspjesi itekako mogu utjecati na procese integracije u BiH, ustvrdio je on, jer se mijenja sam ambijent, atmosfera u državi.

- Uspjesi sportista vraćaju nadu ljudima u bolji život - poručio je. Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kaže da su nogometaši postigli ono što političari ne uspijevaju godinama.

- Gradovima Bosne i Hercegovine čuje se slavlje, slave svi zajedno i ne dijeli ih ni nacija ni vjera. Ovo je povijest, i to svijetla strana povijesti naše zemlje - poručio je u čestitci odmah nakon pobjede.

Neće sad odjednom svi Hrvati i Srbi u BiH zaboraviti na Hrvatsku i Srbiju i navijati isključivo za reprezentaciju BiH. Navijat će oni i dalje za Hrvatsku, odnosno Srbiju, ali navijat će i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, makar onoliko dugo koliko će biti uspješna. Jer, kako to psiholozi objašnjavaju, uspjeh je zarazan.

Predstavljajući plan proširenja EU pred Europskim parlamentom, povjerenik za proširenje Štefan Füle istaknuo je da od svih mjesta na Balkanu jedino BiH stoji u mjestu. Političari bi se trebali ugledati na reprezentaciju, istaknuo je, na timski duh i uspjehe koje je postigla.

Moja poruka političarima je da pratite svoje nogometaše i ispunite očekivanja građana - istaknuo je. A oni su odmah krenuli igrati nogomet. U jednoj emisiji u BiH u kojoj je gostovao sa Safetom Sušićem i Ivicom Osimom, Ćiru su pitali tko po njegovu mišljenju može više učiniti za državu, političari ili sportaši.

- Jebo političare, što oni jadni mogu uraditi - izrugao se Ćiro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:01