GODIŠNJICA OLUJE

KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA Dostojanstvo je zaboravljen pojam u političkom životu

Treba se nadati da će se do obilježavanja Oluje svi sudionici dozvati pameti
 CROPIX

Barem kada se radi o politici, dvadeseta godišnjica Oluje počinje se pretvarati u rat svih sa svima. Zoran Milanović ustrajava kako će se središnja svečanost održati u Zagrebu, a Kolinda Grabar Kitarović favorizira proslavu u Kninu, ali ondje će se premijer zadržati samo sat-dva i zaobići misu, otvaranje nove crkve i susrete s braniteljskim udrugama.

Šef opozicije Tomislav Karamarko i bivši veterani koje predvode Josip Klemm i Đuro Glogoški također marginaliziraju zagrebački mimohod, ali u Kninu očekuju 200.000, možda i cijeli milijun, svojih istomišljenika koji će godišnjicu Oluje pretvoriti u protuvladino okupljanje. S druge strane, ugledni generali poput Petra Stipetića odgovaraju kako samo budale mogu osporavati vojni mimohod u Zagrebu. A Milorad Pupovac svima poručuje da ni lijevi, ni desni ne žele priznati kako su u Oluji izvršeni zločini nad Srbima, pa on, iako je visoki dužnosnik, ne želi ni u Zagreb, niti u Knin.

Uglavnom, tri dana prije zagrebačkog mimohoda ponašanje političke vrhuške djeluje kao da se svi pripremaju za međusobni obračun, a ne da bi obilježili jedan od najvažnijih događaja u Hrvatskoj. Nije teško predvidjeti nastavak: s desnice će Milanovića optuživati jer je zaobišao otvorenje nove velebne kninske crkve (iako je aktualna Vlada lijevog centra platila veći dio troškova gradnje te megagrađevine), a iz vladajuće koalicije će uzvratiti da Oluja nije dernek u organizaciji Marka Perkovića Thompsona.

S obzirom na njezinu sklonost konfliktima, teško je vjerovati da se predsjednica Grabar Kitarović također neće javiti. Ionako u SDP-u tvrde da se protivljenjem vojnom mimohodu u Zagrebu predsjednica Republike angažirala u predizbornoj kampanji HDZ-a i kako se približavaju izbori, tako će ona sve otvorenije vraćati dug Tomislavu Karamarku bez čije potpore ne bi stigla na Pantovčak.

Dostojanstvo je zaboravljen pojam u ovdašnjem političkom životu. Dostojanstvo kojim se treba odnositi prema oslobađanju okupiranih dijelova svoje države, onako kako od Poljske do Francuske, Belgije, Nizozemske i Norveške obilježavaju oslobađanje svojih zemalja od nacističke okupacije. Oluja je bila pobjeda nad balkanskom verzijom nacizma i zato se treba nadati da će se svi sudionici dozvati pameti u idućim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42