PIŠE VLADO VURUŠIĆ

KOMENTAR Merkel zaboravlja da Balkanu ne trebaju izbjeglice za novi rat

Najmoćnija političarka smirila oponente i tvrdi da bi zatvaranje granica dovelo do sukoba
 AFP

Angela Merkel, njemačka kancelarka na stranačkom skupu posvećenom sirijskim imigrantima uzburkala je strasti rekavši da bi eventualno njemačko zatvaranje granice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu, gdje ionako, po njenom mišljenju, nije sve kako treba.

Angela Merkel, s jedne strane, to govori kako bi primirila frontu protiv sebe jer je sve više onih, čak i njenih političkih suradnika iz partnerskog CSU, koji rogobore protiv njene politike “otvorenih vrata”, a s druge, oduvijek je bilo najlakše Balkance optužiti da su laki na nožu. Balkan je bio i ostao bure baruta pa ta argumentacija dobro dođe da se smire strasti kod kuće.

Među državama na imigrantskoj ruti mjesecima su trajale svađe i skandali. Hrvatska i Srbija u rujnu su blokirale granicu, Slovenija je nabijala Hrvatsku na stup srama, iako se sama nije iskazala u prihvatu izbjeglica, a onda su polako, nakon niza teških triječi, shvatili da trebaju razgovarati i dogovoriti se. I Srbi, i Hrvati, i Slovenci. No, iako se stvara dojam napetosti, izbjeglička najezda uopće ne remeti život država kroz koje prolaze. Oni nisu pridonijeli blagom kaosu i neredu u kojem te zemlje žive već desetljećima.

U Hrvatskoj izbjeglice nisu prouzročili nikakvu izvanrednu situaciju, nisu blokirali ili na bilo koji način poremetili svakodnevni život građana. U Hrvatskoj se odigravaju predizborna vrijeđanja, igraju se utakmice, navijači se tuku, imamo poplave, ustaše i partizani su i dalje važnija tema. Dakle, sve je normalno. Pokušaj HDZ-a da tu nešto ušićari brzo je splasnuo jer većih problema nema.

Države Balkana jesu tek “špediteri”, transportna poduzeća koja “lifraju” imigrante prema Njemačkoj. No, ako bi Njemačka naglo obustavila prihvat, nastao bi kolaps koji bi ugrozio ne samo zemlje na ruti nego cijelu Europu, jer izbjeglice već u Makedoniji osjećaju “blizinu” Njemačke i više nema onoga što bi ih moglo zaustaviti.

Ako bi Njemačka zatvorila granicu a da prethodno ne dogovori rješenje s Turskom te zemljama na putu, poigrala bi se sigurnošću cijele Europe. A Balkan, osim imigranata, ima još “motiva” za sukobe.

Što ako Srbija postane ruska vojna baza, ako Crnu Goru ne pozovu u NATO, pa nasilni prosrpski prosvjednici tako pobijede, ako Dodik stvarno provede referendum o odcjepljenju od BiH, a Makedonija ionako vrluda?

To su istinski problemi, a imigranti bi tek mogli biti banalni povod...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01