U JEKU OBRAČUNA

KOMENTAR JUTARNJEG Sramotan istup ministra Matića: 'Srbi u Vukovari nisu lojalni Hrvatskoj'

 CROPIX

U nedavnom intervjuu za Večernji list, ministar branitelja Predrag Matić apelirao je na smanjivanje tenzija oko dvojezičnih ploča u Vukovaru te normalizaciju odnosa svih uključenih strana.

Matić je intervju odradio staloženo i smireno, kroz standardne političke floskule, pozivajući na poštivanje zakona i zadovoljavanje pravde. Izrazio je tek intimno nezadovoljstvo idejom ćirilićne ploče na samom ulazu u grad.

A zatim, kao svoj doprinos normalizaciji odnosa i smirivanju tenzija, ministar Matiću odabrao je sljedeću izjavu: 'Kad bih kod vukovarskih Srba prepoznao elementarnu lojalnost Republici Hrvatskoj', izjavio je Matić, 'ne bih imao problema s time', misleći na spomenute ploče na ulazu u grad.

Ukratko, ministar Matić, u jeku žestokih obračuna oko dvojezičnih ploča u Vukovaru, uspio je izjaviti da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru nisu 'politički i građanski' odani državi u kojoj žive, te da bi, smatra dalje ministar Matić, 'trebali navijati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju', čime bi, valjda, demonstrirali svoju odanost.

Riječ je o nezapamćeno neopreznoj i štetnoj izjavi kakvu si ozbiljan ministar ne smije dopustiti.

Ukoliko nije riječ o sramotnom gafu, nego ministar Matić ustinu smatra i otvoreno izjavljuje da su Srbi u Hrvatskoj nelojalni državoj u kojoj žive, radi se o necivilizacijskoj izjavi kakvu je u današnjoj Europi zaista rijetkost čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:13