PIŠE VLADO VURUŠIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Putin traži plan Z-4 za istok Ukrajine

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting in his Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, on July 24, 2014. Putin is staring down fresh European sanctions just a week after the last round was unveiled over Moscow's role in the Ukraine crisis, which has seen East-West tensions spike to their highest point in years. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP / ?EA Íîâînoe

Izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina o “državnosti jugoistoka Ukrajine” odmah je protumačena kao želja Kremlja da se na “proruskim” pobunjeničkim dijelovima susjedne zemlje osnuje nova država - Novorusija.

Naime, otkad traje kriza, u rusku se političku terminologiju vratio sada sporni “imperijalistički” izraz “Novorusija” koji se počeo rabiti početkom 19. stoljeća za teritorije koje je tadašnje rusko carstvo u ratovima s Turskom osvajalo/oslobađalo na jugu Rusije i Ukrajine.

No, odmah je stiglo pojašnjenje iz Kremlja u kojem se tvrdi da nema ni govora o stvaranju proruske ukrajinske države (neke nove Abhazije), nego je to poziv za unutarukrajinski dijalog: samo se Kijev može dogovoriti sa stanovništvom Novorusije o budućnosti Ukrajine.

Kako god bilo, Putin neće Ukrajinu samo tako ostaviti. Osim već apsolviranog Krima, Putin želi da se Ukrajina (kon)federalizira, a ta nova tvorevina bude ukrajinski teritorij samo na papiru.

To je, ogoljeno do kraja, još drastičnija verzija slavnog plana Z-4 i Daytona! Separatisti traže da imaju pravo na samostalno vođenje ekonomske politike do mjere da mogu kao “teritorij” ući u ruski Carinski savez, zatim na vojne i policijske formacije te pravo na izbor sudaca i državnih tužitelja. Dakle, ako “prevedemo” Putinovu izjavu o “državnosti jugoistoka” Ukrajine, ona glasi - država u državi i njeno vezivanje uz Rusiju. Ponovimo: traže ono što se tražilo za SAO Krajinu u Hrvatskoj, ali tada je to onemogućila Oluja, a ima li Ukrajina neku oluju u rukavu, teško je reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:00