PIŠE MLADEN PLEŠE

KOMENTAR JUTARNJEG Odličja koja će pojačati sukobe u SDP-u i HDZ-u

Predsjednik je odlikovao Tonina Piculu, Davora Stiera, Mladena Bajića i fra Bona Šagi Bunića
 Darko Tomaš/CROPIX

Dodjeljujući u povodu prve godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji visoka državna odlikovanja fra Boni Šagi Buniću, bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću te članovima starog i novog saziva Europskog parlamenta Toninu Piculi i Davoru Stieru, predsjednik Ivo Josipović zasigurno je bio svjestan da će taj njegov izbor izazvati i nemale kontroverze, pa i nezadovoljstvo u dijelu političkih krugova i javnosti. Oko političkog djelovanja dugogodišnjeg člana SDP-a Tonina Picule i istaknutog člana HDZ-a Davora Stiera, učinka Mladena Bajića kao državnog odvjetnika te oko nekih stajališta fra Bone Šagi Bunića ne postoji, posebice u njihovu bliskom okruženju, baš preveliko suglasje.

Tonino Picula je u otvorenom sukobu s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, Davor Stier nedavno je smijenjen s mjesta međunarodnog tajnika HDZ-a i u kompletnoj je nemilosti predsjednika stranke Tomislava Karamarka, a Mladen Bajić morao je otići sa svoje funkcije jer vodstvo SDP-a, premda je kao glavni državni odvjetnik pokrenuo cijeli niz sudskih procesa protiv najistaknutijih vođa HDZ-a, ipak nije bilo zadovoljno njegovim radom.

A ni umjerena i konstruktivna stajališta fra Bone Šagi Bunića, pastoralnog teologa koji je težište svoga rada stavio, među ostalim, i na socijalni nauk Crkve, te njegove inicijative i pozivi za dijalogom Crkve i svjetovne vlasti, unutar kaptolske hijerarhije, posebice njenog radikalnijeg dijela, ne nailaze uvijek baš na puno razumijevanja i potporu.

No, predsjednik Josipović očito se pri dodjeli priznanja nije povodio za dnevnopolitičkim računicama, odnosno nije puno mario za moguće negativne reakcije, već se opredijelio za ljude za koje je procijenio da su svojim radom pripomogli da Hrvatska postane članica EU, a da sadašnjim djelovanjem promiču demokraciju, dijalog, kompromis i uvažavanje, dakle vrijednosti za koje se zalaže Bruxelles. Tako su visoka državna odličja primili europarlamentarci Tonino Picula i Davor Stier koji su, usprkos dubokim ideološkim, političkim i društvenim podjelama koje su fatalno posvađale i razdvojile SDP i HDZ, zajednički djelovali u Bruxellesu. Ili, kako je istaknuo predsjednik Josipović, Picula i Stier su pokazali da je moguć konsenzus oko ključnih nacionalnih pitanja iako se pripada različitim političkim opcijama.

Donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića predsjednik Josipović odlikovao je unatoč tomu što ga je SDP smijenio zbog golemog doprinosa borbi protiv korupcije i što je upravo zbog njegova angažmana i postupanja Hrvatska uspjela ispuniti kriterije iz Poglavlja 23, čime je bila otklonjena i jedna od najvećih prepreka ulasku u EU. Predsjednik Josipović obrazložio je pak kako je dodijelio odličje fra Boni Šagi Buniću, nekadašnjem kolumnistu u katoličkoj obiteljskoj reviji KANA, bivšem glavnom uredniku Aktualnosti Kršćanske sadašnjosti te nekadašnjem glavnom uredniku revije za propovjednike Služba riječi, zbog njegova doprinosa duhovnoj sferi i promicanja tolerancije i otvorenosti prema drugima. Time je predsjednik Josipović odaslao jasnu poruku svima onima unutar crkvene nomenklature koji rade upravo suprotno od onoga za što se zalaže fra Bono Šagi Bunić.

Potpuno je izvjesno da će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko protumačiti odličje Davoru Stieru kao otvorenu provokaciju predsjednika Josipovića s obzirom na to da je ono za što je odlikovao Stiera, a to je suradnja s Piculom, u vrhu HDZ-a doživljeno upravo kao jedan od njegovih najvećih krimena.

Stiera se čak optuživalo da se toliko zbližio s Piculom da je s njim puno više komunicirao nego sa šefom svoje stranke. No, Josipoviću to nije smetalo da u obrazlaganju te odluke ne napomene kako je odlikovao Stiera upravo zbog njegova zalaganja za politički dijalog i konsenzus. I to, premda predsjednik Josipović nije javno izrekao, baš u vrijeme najžešćih obračuna dviju najvećih političkih stranaka u državi.

Za predsjednika Josipovića, nema sumnje, najdelikatnija je ipak bila odluka o dodjeli odlikovanja članu Glavnog odbora SDP-a Toninu Piculi.

Posebice zbog toga što se očekuje da će mu SDP na skorim predsjedničkim izborima pružiti punu logističku potporu. Unutar vodstva stranke, naime, i oko toga postoje prijepori, odnosno jedna struja, kojoj pripada i Picula, zalaže se da SDP odmah objavi da će poduprijeti predsjednika Josipovića, a ona druga, kojoj je na čelu Milanović, smatra da nema potrebe za žurbom te da SDP-ova objava podrške Josipovićevoj kandidaturi na predsjedničkim izborima može pričekati do jeseni.

Kako se Picula ne samo otvoreno svrstao, nego je čak i jedan od predvodnika pokreta otpora protiv Milanovića, predsjednik Josipović je, zasigurno računajući i na tumačenja da se tom odlukom javno opredijelio u frakcijskom sukobu unutar SDP-a, bio krajnje precizan pri objavi te odluke. Istaknuo je, naime, da je Piculu odlikovao zbog toga što se nakon njegovih i Stierovih zajedničkih aktivnosti i inicijativa te potpore koju su zbog toga imali u Uredu predsjednika unutar Europske unije počeo mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:34