PIŠE SNJEŽANA PAVIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Bravo, Baldasare, zabranite cajke, ali prvo one ‘ako mi ne daš, ne dam ni ja tebi’!

Baldasar sigurno zna da se na Prokurativama svake godine odvija neviđeni seoski vašar s miksom buzuki-sirtaki melosa i turbofolka i par klapskih tužbalica
 Nikša Stipaničev / Cropix

Konačno! Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odbio je nastup nekakvom seljačkom bendu na splitskoj rivi, poručivši da se ne uklapaju u ideju da ovogodišnji Božićni sajam na rivi bude urbana manifestacija. Konačno, doista! Živio, načelniče Baldasar, svaka ti se pozlatila! Zadnji je čas da se ne samo Split, nego i ostali višestoljetni dalmatinski gradovi i gradići očiste od kičastog smeća koje ih zatrpava zadnjih desetljeća, nedostojnog kamene ljepote i svih tih stoljeća na njihovim leđima. Zato glasam da Ivo Baldasar postane ne splitsko-dalmatinski župan, nego župan svekolike Dalmacije, od Zadra pa do Dubrovnika! Pa da sva ta lijepa mjesta očisti od seljaštine koja vrijeđa pristojnije stanovnike dalmatinskih gradova i sela.

A prvo da počne od svoga dvora, naravno. Gospodina Baldasara je, vjerujem, netko dosad stigao obavijestiti da se tu u njegovu gradu odvija manifestacija Festival Zabavne Glazbe Split, pa smo tako lani preživjeli 53. Festival Zabavne Glazbe Split 2013., a ove nam se jamačno sprema 54. Festival Zabavne Glazbe Split 2014. Osim ako gradonačelnik Baldasar ne pokaže primjerenu odlučnost kakvu je iskazao ovih dana nad tamo nekim Makedoncima, da ne kažemo Ciganima, pardon Romima, muzičarima Kočani orkestra kojima je otkazao nastup. Pa zar je moguće da gospodin Baldasar nikad nije čuo za Splitski festival? Sigurno je, kao Splićanin i dugogodišnji turistički radnik, informiran o tome da se odmah tu do rive, na Prokurativama, početkom svakog ljeta odvija neviđeni seoski vašar s miksom buzuki-sirtaki melosa i turbofolka, uz nekolicinu po sto puta kopiranih, uvijek jednih te istih klapskih tužbalica punih maslina obranih i neobranih, leuta starih, ćaćinih mriža nepokrpanih, bure iza škure, južine, meštrala i ostalih urbanih motiva. Ni pojava Svete Dalmatinskog u prošloljetnom izdanju tu tzv. dalmatinsku glazbu ne može izvaditi iz kala. Ne, ne pozivajte se na slavnu tradiciju, jer davno je prošlo vrijeme kad su tu nastupali Oliver i Tereza u pratnji simfonijskog orkestra.

Baldasar nije muzikolog, ali kakvo ti to stručno obrazovanje treba da bi shvatio da se glazba koju izvode glazbenici poput Grdovića, Jole i Zečića sigurno ne može nazvati urbanom? Nije li skaredno da na trgu ispred zgrade kazališta iz 19. stoljeća nastupaju izvođači poznati po humpa cumpa poskočicama i stihovima: “Žena kući, a ja vani, penzija mi u kavani… bolje živim nego ministar”? Urbano, kako da ne, pa ne pjeva o tukama i motikama! Lako za Grdovića: gradonačelnik je jamačno propustio simpatičnu pjevačicu koja u službenom videu festivalske pjesme, u gaćicama na točkice i s mašnicom, na turbofolk podlozi pjeva: “Ako mi ne daš, ne dam ni ja tebi, pitat ćeš ti mene, biće e da ne bi!” Ceca je za sve to Aretha Franklin! Hit spomenute pjevačice, inače, na Youtubeu ima 3,154.552 pregleda. Tri milijuna za Lidiju Bačić, da.

Dakle, Ivo Baldasar je svakako u pravu. Dalmaciji treba urbana glazba i urbana kultura: Šibenik je već krenuo pa je organizaciju dočeka Nove godine i petodnevne manifestacije “Nova u Docu” povjerio organizatorima Terraneo festivala, što je ispalo odlično. Svakako, na splitskoj i svim dalmatinskim rivama trebalo bi zabraniti seljačku muziku, i kazne naplaćivati svim kafićima od Zadra do Dubrovnika koji puštaju novodalmatinski turbofolk. Pa da bude kao s pušenjem: ako se baš želite trovati, platite! Kao u Jugoslaviji, kad je postojao porez na šund, pa su ploče Zorice Brunclik (ili prva Prljavog kazališta) zbog toga bile za trećinu skuplje od Oliverovih.

No, nažalost, sam načelnik Baldasar dio je turbofolkizacije Dalmacije. Inače ne bi bilo moguće da grad sa 1700 godina kulturne tradicije vodi čovjek tako uske opće kulture da će zabraniti svirku jednoj od postava Kočani orkestra, koji normalno nastupa u Parizu i Londonu, a u Amsterdamu su imali koncert u klubu Paradiso, odakle su Stonesi jednom počeli svjetsku turneju. - Glavni razlog zbog kojeg nismo dali dozvolu za nastup orkestra jest naša zamisao da Božićni sajam na Rivi bude urbana manifestacija, a ne nekakav palanački vašar - to je izjavio splitski načelnik sramoteći sebe i grad koji predstavlja. Jasno, sramota bi bila da se Split pokaže “palankom”, poput Pariza i Amsterdama, a normalno je da vam cajke vladaju gradom. Ili je stvar u tome da vam cajke ne smetaju dokle god su naše, hrvatske?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40