PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

KOMENTAR JUTARNJEG Angela Merkel podršku HDZ-u nije dala kao kancelarka, nego kao šefica stranke iz iste obitelji. I to je sasvim uobičajena stvar

Ozbiljni političari, a posebno Nijemci, znaju razlikovati stranačke od državničkih dužnosti
 jutarnji list

Angela Merkel, kao šefica njemačke stranke CDU koja je članica Europske pučke stranke, podržala je HDZ na predstojećim izborima. To nije ni upitno, ni čudno, ni neprihvatljivo.

Bude li trebalo, ona bi mogla i pismeno pružati potporu HDZ-u. Ona to ne čini kao njemačka kancelarka već kao predsjednica stranke iz obitelji kojoj pripada i HDZ. Kao kancelarka, koja je na čelu koalicijske vlade dviju najvećih njemačkih stranaka, ona se sastaje s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, kao i s bilo kojim drugim šefovima vlada država članica Europske unije ili NATO-a. Niti oko toga nema dvojbe.

Merkel je podržavala i HDZ dok je na čelu te stranke bio Ivo Sanader i kada je bila Jadranka Kosor. Jadranka Kosor je kao šefica HDZ-a na skupu u Njemačkoj pozvala Hrvate u toj državi da svoj glas daju CDU. Ozbiljni političari, a posebno Nijemci, znaju jako dobro razlikovati stranačke od državničkih dužnosti.

Tako će Merkel, tko god bude pobijedio na predstojećim izborima u Hrvatskoj, kao kancelarka surađivati s onim tko bude na čelu Vlade. Ovakva stranačka solidarnost je normalna u EU i vidljiva je kada god se u nekoj državi članici održavaju izbori. EPP je nešto agresivniji u tome nego što su europski socijaldemokrati kojima pripada SDP.

Nije slučajno da su veliki stranački kongres prošli tjedan imali upravo u Španjolskoj kako bi pomogli tamošnjem premijeru Marianu Rajoyu da njegova konzervativna stranka ostane na vlasti.

Za očekivati je da će potpora HDZ-u sljedećih dana stići i od drugih lidera iz redova Europske pučke stranke. Ali isto tako SDP može dobiti potporu europskih socijalista čijoj obitelji pripada.

Drugo je pitanje koliko će to utjecati na građane Hrvatske pri glasanju. Stranačka solidarnost u Europskoj uniji prošle je godine postala još važnija nakon što su upravo zbog boljeg rezultata stranaka iz redova Europskih pučana oni dobili mjesto predsjednika Europske komisije.

Juncker je izabran na tu funkciju i zato što je HDZ dobio pet mjesta u Europskom parlamentu, i zbog velikog uspjeha Viktora Orbana u Mađarskoj i Bojka Borisova u Bugarskoj.

Zato, čak i kada se ne slažu s postupcima nekih stranačkih lidera, europski političari rijetko ih kritiziraju javno, pa ih se ponekad čak i optužuje za licemjerje. Zato je Viktor Orban rado viđen gost na važnim skupovima EPP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:28