VJERSKI BLAGDAN

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Kako se Božić opet vratio u Hrvatsku

 Goran Mehkek / CROPIX

Božić je u Hrvatskoj ove godine, čini se, ponovno postao vjerski blagdan. Hrvatski biskupi u svojim su se homilijama redom bavili vjerskom dimenzijom Isusova rođenja. Posve neočekivano, njihova su obraćanja s oltara ovoga puta bila potpuno očišćena od politike. Što u normalnim zemljama ne bi predstavljalo senzaciju, nego standard, ali ovdje ima značenje radikalnog zaokreta.

Jer, još lani gotovo svi su, kao po komandi, Božić iskoristili za političke govore i žestok obračun s aktualnom vlašću. Predsjednik Josipović i premijer Milanović u zagrebačkoj su katedrali odslušali jezikovu juhu koju im je s oltara servirao kardinal Bozanić. Zbog uvođenja zdravstvenog odgoja optužio ih je za ‘razaranje čovjeka i države’. Politizacija crkvene hijerarhije u proteklih je godinu dana potpuno eskalirala. Biskupi su se pretvorili u političke aktiviste. Crkvu su formatirali kao ljutu političku opoziciju Kukuriku vlasti. Neki su je prelati uspoređivali s nacistima te - prizivajući neku novu Oluju - pozivali na njeno rušenje. Još uoči Božića Glas Koncila u svom je uvodniku zazivao ‘prekretnički čas’, za što je, kako stoji u tom vjerskom tjedniku, nužno ‘promijeniti ljude’ na vlasti, pa čak i ‘oblik vladavine’. Što se dogodilo s ovdašnjim biskupima, pa su odjednom stišali svoj krik i bijes kontra mrske im vlasti i sjetili se Isusa i poruka njegova očovječenja?

Možda je prosvjetljenje, a možda su - znajući ih - u igri i neki posve prozaični razlozi? Valja priznati da proces posvemašnjeg politiziranja i militarizacije Crkve ni u redovima klera nije imao unisonu podršku. Među biskupima ima i posve razumnih ljudi, ali takvi dosad nisu uspijevali intonirati crkveni diskurs. Uloga koju je Crkva preuzela u pokušaju sazivanja antićiriličnog referenduma bila je, čini se, kap koja je prelila vatikansku čašu. Ni u ratu nije propovijedala mržnju prema Srbima kako odnedavno raspiruje mržnju prema ćirilici.

Pretjerala je! Natjerala Vatikan da se zainteresira za njeno ponašanje. Papinski je nuncij, čuje se, do Kaptola prenio određene poruke. Ekumenski duh aktualnog Pape ne može biti na strani rata protiv jednog pisma. Biskupima je sugerirano da skinu šljemove i prime se Evanđelja. Zato su se na Božić svi odjednom opet sjetili malog Isusa. Sada se opet mogla čuti retorika mirotvorstva i zajedništva kakva je s oltara u Hrvatskoj u posljednju godinu, dvije bila iščezla. Tako je u Rijeci nadbiskup Devčić govorio o tome kako ‘Bogu očito nije draga uniformnost, jer on voli zajedništvo u različitosti, jedinstvo koje ne isključuje mnoštvo izražaja i formi’, a biskup Škvorčević u Požegi da ‘društveni model podjela, sukobljavanja, međusobnih stranačkih i ljudskih omalovažavanja ne vodi boljoj budućnosti’ te se ‘valja opredijeliti za Isusov put blizine, poštovanja, povezanosti i suradnje među ljudima’. Radujte se narodi, duh Božića se - hvala papi Franji! - opet, izgleda, vraća u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:29