RAZOTKRILA IH BIVŠA MINISTRICA

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ HDZ nema ekonomski plan i nije spreman preuzeti vlast

Poruka Martine Dalić ne zaustavlja se samo na HDZ-u. U tome je tragična dimenzija situacije u kojoj se Hrvatska danas nalazi
 Cropix

Martina Dalić jedina je u HDZ-u imala hrabrosti zavikati da je car gol. Javno je konstatirala ono čega su mnogi u toj stranci prilično svjesni, ali se o tome uglavnom ni anonimno ne usude govoriti: HDZ se sprema za preuzimanje vlasti u državi, ali nije spreman ni sposoban izvući zemlju iz krize. Eventualna vlada Tomislava Karamarka bila bi, implicira, loša kopija onoga što već imamo: reformske potkapacitiranosti te nespremnosti za nužne bolne rezove, bez kojih je ekonomsko propadanje zemlje nemoguće zaustaviti.

Istupajući iz HDZ-a Martina Dalić, žena ozbiljne stručnosti, održala je svojevrsni sat anatomije svoje dojučerašnje stranke. Prvo, HDZ nema program gospodarskog razvoja, kako inače pokušava uvjeriti javnost. Slično se dalo razumjeti i iz recentne izjave Tomislava Karamarka da će svoj gospodarski program predstaviti u srpnju iduće godine. Premda je dosad u nekoliko navrata uvjeravao javnost da je program spreman, čak se zalagao za raspisivanje prijevremenih izbora. Sve je to magla i dim. Niti je HDZ spreman za preuzimanje vlasti, niti ima ekonomski program. Još poraznije: stranka nije odlučila ni kojim će smjerom ići, kakvu će ekonomsku politiku zapravo zastupati.

Drugo, u HDZ-ovu gospodarskom timu vlada potpuna konfuzija. Po nekim prijedlozima koji su iz HDZ-ovih redova dospijevali u javnost već se moglo primijetiti da tamo traje pravi rat ekonomskih škola i koncepata. HDZ-ovi stručnjaci, konstatira sada Dalić, zastupaju vrlo različite ideje o ekonomiji, često međusobno suprotne i nespojive. U ekonomskom timu - nemilosrdno secira - nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima krize, a vodstvo stranke nije se u tom pogledu spremno jasno odrediti.

Tomislav Karamarko, bez elementarnog znanja o ekonomskim problemima, što je više puta javno demonstrirao, ne uspijeva obavljati lidersku funkciju. Imati za premijera čovjeka koji o ekonomskim temama pojma nema, koji u tom pogledu tumara od nemila do nedraga, može se u uvjetima krize pokazati katastrofalnim. Zoran Milanović svoje je manjkove pokušao pokrpati prepuštajući gospodarsku politiku svojim potpredsjednicima, koji su imali reputaciju ekonomskih stručnjaka, praktičara ili teoretičara. Šef HDZ-a sve opcije drži otvorenima, jer nije sposoban donijeti odluku. I dalje ne može odlučiti kome će povjeriti mandat HDZ-ova ekonomskog stratega.

Treće, Martina Dalić striptizirala je HDZ-ove najave da će formirati vladu stručnjaka. Otkrila je da su njene zakonske inicijative za depolitiziranje javne uprave i uvođenje kriterija stručnosti stranački šefovi pospremili u ladicu. U ekonomskom timu HDZ-a gospođa Dalić djelovala je kao osoba od najvećeg stručnog integriteta, žena s idejom i petljom. Veliki dio ekonomske struke upravo je u njoj vidio svojevrsnu garanciju da će se moguća HDZ-ova vlast znati i moći nositi s problemima. Šteta je kad takve osobe zaključe da im je angažman uzaludan. Bez nje, priče o HDZ-ovoj vladi stručnjaka pokazuju se kao prazna floskula.

Zaista, nije najgore to što bi se HDZ mogao vratiti na vlast. Mnogo je gore što će se po svoj prilici vratiti nespreman. Bez programske i kadrovske ekipiranosti koja bi ga opremila za suočavanje s grdom stvarnošću i pokretanje nužnih reformskih zahvata. HDZ-ovi šefovi očito ne razumiju ozbiljnost problema u kojima se država nalazi, niti će ih onda znati rješavati.

Neozbiljnost i neodgovornost pokazuju i pokušajima da odlazeću Dalić sada uvaljaju u blato. Logično je da provaljena HDZ-ova vrhuška nastoji kontrolirati i umanjiti nastalu štetu, ali proglašavati otpadnicu eksponenticom bankarskih krugova, smetnjom realizaciji tobože socijalno osjetljivog HDZ-ova gospodarskog programa, prilično je neuvjerljivo, nisko i prljavo.

Još je gore dovođenje njenog postupka u vezu s Ivom Josipovićevom i predsjedničkim izborima. Ma, zamislite, Martina Dalić usudila se razgovarati sa šeficom Josipovićeve kampanje Tamarom Obradović Mazal!? Takvim diskursom HDZ promovira krajnju nesnošljivost. Po njima, izgleda, ljudi različitih političkih uvjerenja uopće ne bi smjeli kontaktirati. Nije čudo da u toj stranci njeguju atmosferu međusobnog sumnjičenja i špijuniranja. Opasno je kad se taj obrazac pokušava preslikati na cijelo društvo.

Ali, nakon što je Martina Dalić izvela vivisekciju vlastite stranke, ni aktualna se vlast nema čemu radovati. HDZ-ova nespremnost za obnašanje vlasti, nikako ne znači da je vlada premijera Zorana Milanovića spremna i sposobna. Upozorenje iz oproštajnog pisma Tomislavu Karamarku da “Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema”, govori o SDP-u isto koliko i o HDZ-u. Hrvatska je zaista suočena s dramom da mora birati između zla i goreg. Između dvije nesposobnosti i dvije na sličan način neodgovorne politike.

Ni jedni ni drugi nisu pripremili ni sebe ni narod za provođenje reformi i drugih mjera bez kojih nema oporavka. Martina Dalić sasula je svojima istinu u lice i spasila dušu. Ali njena poruka nikako se ne zaustavlja samo na HDZ-u. U tome je tragična dimenzija situacije u kojoj se Hrvatska danas nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:07