AMERIČKI IZBORI 2012.

KNJIGA O RATU DINASTIJA Clinton: 'Onaj Obama ima vise sreće nego pas s dva pimpeka'

Članovi obitelji uglavnom se ne podnose, no spremni su na suradnju kad im to odgovara

Tijekom napetih američkih predsjedničkih izbora 2012. godine, Bill Clinton, nekadašnji američki predsjednik, bio je šokiran količinom sreće koju je imao demokratski kandidat i predsjednik Obama.

'Jeste li vidjeli? Pa taj ima sreće više nego pas s dva pimpeka!', često je govorio Clintom svojem najužem krugu suradnika, a otkriva to nova knjiga o izborima 2012.-te godine, Double Down.

Autori Mark Halperin i John Heilemann, renomirani politički novinari, otkrivaju po prvi put opseg tajnog rata dvije najveće američke političke obitelji, obitelji Clinton i obitelji Obama.

Članovi obitelji uglavnom se ne podnose, no spremni su na suradnju kad im to odgovara. Bill Clinton jednom je prilikom držao Obamu za ruku i nije mu dao iz limuzine u kojoj su sjedili usred New Yorka, dok mu je energično objašnjavao zašto Obamina kampanja ne valja.

'Dobar mi je... U malim dozama', ispovijedao se Obama savjetnicima koji su primijetili da mu živahni Clinton ide na živce. Obama je činio sve da izbjegne intimna druženja sa svojim prethodnikom: jednom je prilikom na večeru pozvao sve savjetnike da ne bude sam s Billom.

Knjiga otkriva i da je Obama 2011. htio smijeniti svog potpredsjednika Joea Bidena i umjesto njega uzeti Hillary Clinton . Iako se nisu pretjerano voljeli, Obama je mislio da mu Hillary može pomoći. Bijela kuća ovu informaciju demantirala je neuvjerljivom frazom o ispitivanju brojnih opcija.

Najveća prepreka užoj suradnji Hillary i Obame vjerojatno bi bio Bill, koji je privatno smatrao da je Obama kronično nesposoban i da je njegova supruga Hillary trebala biti predsjednik.

Dapače, otkrivaju autori, Clinton je smatrao da je Obamin protulandidat Mitt Romney, mormonski multimilijarder, puno bolji od Obame, ali netalentiran za političara.

'Pod hitno mora prestati govoriti u javnosti', smatrao je Clinton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:29