HOTENTOTSKA VENERA

KIM KARDASHIAN IZ 19. STOLJEĆA Doveli su je iz Afrike da bi se čudili njezinoj ogromnoj stražnjici

 Wikimedia Commons/Paper Magazine

Kim Kardashian ovog je tjedna zapanjila internet svojim golim fotografijama, a posebice onim na kojoj se vidi njezina nauljena velika stražnjica.

No gotovo dvjesto godina prije, sličnom zadnjicom zabavljali su se Europljani što je izazvalo skandal diljem svijeta, piše Daily Mail.

Sarah 'Saartjie' Baartman nosila je gene Kojsanskog naroda iz Eastern Capea, ruralnog dijela Južnoafričke Republike.

Kojsani su autohtoni narod južne Afrike koji su bili okupirani od strane europskih kolonizatora i Nguni naroda koji je došao iz istočne i centralne Afrike.

Ono što je Kojsane fizički razlikovalo od ostalih bile su naglašene stražnjice i kose oči kao u Azijaca. Naime, kao lovci-sakupljači morali su se prilagođavati periodima neimaštine i gladi, stoga su, kada je hrane bilo u izobilju njihova tijela pohranjivala masti u stražnjici, pa je to rezultiralo velikim pozadinama.

Bila je to jedna od fizičkih razlika koju su Europljani koristili kao podlogu da ih proglase primitivnim narodom koji je manje evoluirao.

Dom Sarah 'Saartjie' Baartman, rođene oko 1790., bio je područje opustošeno raznim ratovima, a njezin suprug i otac obojica su u jednom napadu ubijeni što je Sarah ostavilo beskućnicom.

Ona je završila kao ropkinja jedne obitelji u Cape Townu, a njezine su obline jako bile zanimljive kolonizatorima.

Iako je bila vrlo niska, njezina stražnjica je bila vrlo dobro razvijena, pa ju je britanski vojni doktor Alexander Dunlop odveo 1810. godine u London kako bi ju pokazivao na pozornici kao čudakinju.

'Hotentotska Venera došla je u grad' - reklamirale su ju engleske novine. Ulaz je koštao dva šilinga, što je tada bila dobra svota, a ona je na pozornici bila prisiljena šetati u uskom kostimu koji je ocrtavao njezine obline, a nije mogao prekriti ni njezine velike bradavice.

Žene u publici štipale su ju i gurkale ju nepristojno raspravljajući jesu li njezine obline stvarne. Ironično, nekoliko desetljeća nakon, Europljanke su počele nositi haljine koje su imale pojačanje na stražnjem dijelu, kako bi njihove zadnjice činile većim. Čvrstim korzetom stisnule bi struk i izbacile grudi pa je takva građa postala simbol seksualnosti. Neki akademici tvrde da je upravo Baartman bila inspiracija za taj potez.

Godine 1814. Baartman je prodana Francuzu koji ju je pokazivao publici po Europi. Prije nego je umrla 1815., pojavile su se glasine kako je ovisna o alkoholu i da ima sifilis.

Čak i nakon njezine smrti, iskorištavanje Baartman nije prestali - kirurzi su odrezali i sačuvali njezine genitalije, a umjetnici su ju opsesivno slikali.

Njezine genitalije bile su izložene u Parizu sve do '70-ih godina prošlog stoljeća, zajedno s njezinim kosturom.

Tek su 2002. na molbu Nelsona Mandele njezini posmrtni ostaci preneseni u Južnu Afriku gdje je i službeno pokopana.

Do tada je Baartman postala ikona rasizma i seksualnog iskorištavanja.

Naravno, slučaj Kim Kardashian koja pokazuje svoju stražnjicu razlikuje se od ovog, posebice jer je to učinila dobrovoljno.

No ipak, paralele postoje. Ljudi su početkom 19. stoljeća komentirali sve koji su bili fizički drugačiji, što se u ljudskoj prirodi nije se promijenilo do dana današnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:49