SVETA VODA

KAKO SU SRBI OŽIVJELI DEL BOYA Britanski mediji rugaju se svetoj vodi iz Novog sada, gradske čelnike zovu plonkerima

Nakon što je regiju nedavno obišla vijest o 'svetoj vodi' koja teče gradskim vodovodom Novoga Sada, informacija o bizarnom blagoslivljanju osnovne tekućine stigla je i do Velike Britanije.

Tamošnji tabloid Daily Mirror tako cijelu situaciju uspoređuje s jednom epizodom Mućki, a za novosadske gradske čelnike pritom tvrdi da ih svi sada zovu budalama, odnosno 'plonkerima', što je jedan od klasičnih izraza iz slenga kojim se u Mućkama koristi legendarni Del Boy Trotter.

Sada već davne 1986. godine BBC je emitirao epizodu Mućki pod nazivom 'Čudo iz Peckhama', u kojoj Del i Rodney nastoje uvjeriti lokalne vjernike da su suze koje lije kip Djevice Marije prava pravcata sveta voda, premda je zapravo riječ o najobičnijoj kišnici, koja je do kipa put našla zahvaljujući rupi na stropu.

I sami Novosađani su već prvoga dana kada im je gradskim cijevima potekla 'sveta voda' na društvenim mrežama poobjavljivali čitav niz posprdnih statusa i fotomontaža.

Inače, na blagdan Bogojavljenja 19. siječnja i na poticaj predsjednika Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav" Tomislava Bokana, koji je i savjetnik direktora "Vodovoda i kanalizacije", gradske je cijevi i vodu u njima blagoslovio lokalni pravoslavni svećenik. Vojvođanski pučki pravobranitelj odmah je osudio taj postupak, dok je oporbena Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) čin posvećivanja nazvala 'skandalom koji priliči aktualnoj gradskoj vlasti', koju vodi Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:08