Kako su se dijelile ambasade

ZAGREB - Saborski Odbor za vanjsku politiku podržao je imenovanje novih veleposlanika, među kojima je i glasnogovornica predsjednika Mesića, Danijela Barišić. Mesićeva glasnogovornica buduća je veleposlanica u Bugarskoj gdje će zamijeniti Dražena Vukova Colića kojemu istječe mandat.



Odbor je dao pozitivno mišljenje i za to da dosadašnja veleposlanica u Njemačkoj, Vesna Cvjetković-Kurelec, prijeđe u Atenu te da Tonči Staničić postane veleposlanik u BiH. Staničić se u Sarajevo “seli” iz Beograda gdje je dosad obnašao dužnost veleposlanika, a na njegovo mjesto u Srbiju bi, prema neslužbenim informacijama, trebao doći Željko Kuprešak, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova. Novi hrvatski veleposlanik u Izraelu bit će Marica Matković koja je bila generalni konzul u Chicagu.



Sanader i Mesić suglasni

Jučerašnjom odlukom Odbora nastavljena je velika rošada veleposlanika koja je nedavno usuglašena između šefa države i predsjednika vlade. I zadnja imenovanja veleposlanika pokazuju da je Mesić uoči kraja svog mandata odlučio ne samo zbrinuti svoje ljude, nego da želi zadržati i utjecaj na veleposlanstva koja se smatraju njegovom interesnom zonom. Od početka njegova mandata, naime, veleposlanici su podijeljeni na Mesićeve i Sanaderove ljude, pri čemu su kadrovi bliski predsjedniku Republike redovito raspoređeni u Rusiji, Francuskoj, zemljama bivšeg socijalističkog lagera (Bugarska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunjska i Ukrajina),  te u Indoneziji, Maleziji i Iranu.  



Sanaderov odani zbor

Premijerovi kadrovi  odlaze uglavnom u zemlje zapadne Europe i Ameriku




Neven Jurica

New York

Najrastrošniji ambasador, ali premijerova povjerljiva veza s Amerikancima




T. Vidošević

Rim

Veleposlanik u Italiji brat je predsjednika

Hrvatske gospodarske komore




K. Grabar

Washington

Bivša ministrica vanjskih poslova željela je otići u diplomaciju u  Ameriku


   


Ključni diplomati u većini zapadnoeuropskih država, Sjevernoj Americi i Australiji, te u državama bivše Jugoslavije smatraju se Sanaderovim ljudima ili su pod njegovim utjecajem preko koalicijskih partnera u vladi. Dosadašnji veleposlanik u Poljskoj Nebojša Koharović odlazi u Rusiju, odakle se vraća Božo Kovačević. Mesić je tako zadržao utjecaj nad veleposlanstvom u Moskvi, što mu je bilo vrlo važno. Iako je Koharoviću najprije nuđeno veleposlanstvo u Indiji, on je navodno to odbio i uz potporu predsjednika dobio Rusiju. 



Savjetnici pa veleposlanici


Tonči Staničić postaje novi veleposlanik Hrvatske u BiH 
U Kijevu je veleposlanik Željko Kirinčić, u Pragu Marijan Ramušćak, u Bratislavi Tomislav Car, dugogodišnji Mesićev savjetnik za vanjsku politiku, a u Budimpešti Ivica Maštruko, koji je također bio savjetnik u Uredu predsjednika.  U Teheranu je, pak, aktualni veleposlanik Esad Prohić, također bivši predsjednikov savjetnik, a u Parizu Mirko Galić, bivši ravnatelj HRT-a. Indoneziju drži Aleksandar Broz, ideološki vrlo blizak Mesiću. Željko Čimbur, veleposlanik u Maleziji, u bliskom je srodstvu s vlasnikom restorana Baltazar koji je Mesić rado posjećivao. Mesić je, čini se, izgubio Kinu u koju, umjesto Borisa Velića, kao veleposlnik odlazi Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade.



Nobilo vraćen u Zagreb


Hrvatski veleposlanik u Australiji bit će dalmatinski HDZ-ovac Vicencije Bijuk, koji je bio pročelnik za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, a tijekom 90-ih i saborski zastupnik HDZ-a. Sanader je zbog dijaspore želio imati svojeg čovjeka u Canberri.



Mesićev odani zbor

Predsjednik svoje ljude ima u Rusiji, Francuskoj i zemljama bivšeg Istočnog bloka




Mirko Galić

Pariz

Prije odlaska u diplomaciju godinama je bio glavni ravnatelj HRT-a




D. Barišić

Sofija

Višegodišnja predstojnica Mesićeva Ureda za odnose s javnošću




Esad Prohić

Teheran

Veleposlanik u Iranu jedan je od bivših predsjednikovih savjetnika


     


A generalni konzulat u Australiji, sa sjedištem u Melbourneu, dobio je Antun Babić. Bivši pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz kao šef Misije pri NATO-u odlazi u Bruxelles na mjesto Davora Božinovića kojeg je Vlada imenovala državnim tajnikom za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova.



Promjene veleposlanika očekuju se i u nekim ključnim europskim metropolama, u koje će

Dosadašnja hrvatska veleposlanica u Berlinu Vesna Cvjetković Kurelec odlazi na novu dužnost u Atenu, a Ivica Maštruko još je hrvatski veleposlanik u Rumunjskoj

 
Sanaderovi ljudi. Umjesto Cvjetković-Kurelec u Berlin bi trebao ići Miro Kovačić koji je osoba od Sanaderova povjerenja.



U Berlin je navodno htio Mario Nobilo, koji je do sada bio veleposlanik u Ljubljani, ali je vraćen na Zrinjevac. O imenu novog veleposlanika u Velikoj Britaniji još se nagađa, ali kao najozbiljniji kandidat spominje se Ivica Tomić, koji je prošloga tjedna razrješen dužnosti  pomoćnika ministra vanjskih poslova. 



Najvažniji je Sanaderov “igrač” u SAD-u Neven Jurica, aktualni veleposlanik pri UN-u, koji je na to mjesto došao iz veleposlaničke stolice u Washingtonu. Njega je zamijenila Kolinda Grabar-Kitarović, bivša hrvatska šefica diplomacije koja je odana premijeru. Svoje ljude Sanader ima i u Rimu gdje je veleposlanik Tomislav Vidošević, brat Nadana Vidoševića, a pri Svetoj Stolici veleposlanik je Marin Emillio, priznati arheolog također vrlo blizak Sanaderu.





Hrvatska će promijeniti veleposlanike u gotovo svim državama bivše Jugoslavije. Još ne zna tko će biti novi veleposlanik u Ljubljani.



O tome će se odlučiti vjerojatno nakon formiranja nove slovenske vlade. Opozvan je i šef Ureda za vezu RH u Prištini Davor Vidiš, što znači da će Hrvatska na Kosovu uskoro otvoriti veleposlanstvo.



Veleposlanik u Prištini trebao bi biti Zlatko Kramarić, bivši zastupnik liberala i gradonačelnik Osijeka, a što je Sanader dogovorio s HSLS-om.

Zlatko Kramarić prvi veleposlanik RH u Prištini


Suzana Barilar;Nikola Jelić;Ivica Radoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:40