KOMENTAR JUTARNJEG

Kako je dobri Papa ispljuskao političare, a oni sretni

 AFP

Dirljivo, ganutljivo je bilo vidjeti i čuti 500 i kusur vrhunskih talijanskih političara kako usrdno klimaju glavama dok je papa Frane izgovarao žestoku homiliju, ama baš na račun političara, udaljenih od naroda poput farizeja u Isusovo doba, korumpiranih - “a grešnicima će biti oprošteno, korumpiranima ne!”

Kako to da su se vidno slagali? Dvije su mogućnosti, jedna drugu ne isključuju: prvo, znameniti političarski obraz koji im omogućuje da u punom uvjerenju prihvate kritiku jer ona se vazda odnosi na onoga do nas, u konkurentskoj frakciji, u suparničkoj partiji, a ne na onoga koji klima li klima (‘ajde, budimo pošteni: nije li to i u nas novinara gard?); drugo, političarsko iskustvo koje im govori da je generička kritika koristan ritual, narodu se čini da je netko napokon nešto pošteno rekao, a ionako se ništa ne mijenja, što pamtimo još od vatrenih govorâ druga Tita, a izdržljiviji i dulje.

Ovaj Papa je dobrica, kao što je poznato. Pozvao ih je na misu u 7, a to je značilo da su već u 6.30 (po sunčanom vremenu, tj. baš dok je Sunce izlazilo) njihovi automobili morali proći ispod rampe na Trgu sv. Uficija. Ne zato što bi bio zločest, Bože sačuvaj, nego da ne zakasne na posao, siročići, na toliku korist svojih birača. Zločesta je bila polovica Italije koja se hihotala kako se i političari jednom moraju ustati u 5, što oni moraju svaki dan. A neki od tih političari još su se na Twitteru hvalili neponovljivim iskustvom.

Pa su se poredali uredno, svi, osim predsjednika Republike: predsjednici parlamentarnih domova odnosno Vlade, ministri, senatori, zastupnici. Toliko ih je bilo da ne bi stali u kapelu Doma sv. Marte, pa ih je Papa okupio u Sv. Petru. Lijepo ih je bilo vidjeti, a i aute kojima su došli. Najskromniji je bio neki modri “focus” (onaj kojim se dovezao Papa). Usput, Papa talijanskim političarima ne služi misu za Domovinu, nego pokorničku, u Korizmi. I to je, valjda, neka poruka. Političarima, jamačno. I ne samo u Italiji, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:58