SEKS IZNAD 45.

Kada se zbroje svi problemi, tko još ima živaca za seks?

Seks bar jednom tjedno sve je manje uobičajen

Promišljanje i razmišljanje o osobnim financijama ili onim poslovnima drastično smanjuje libido osoba u dobi od 45 godina i naviše. Za razliku od prije deset i više godina, današnji 45-godišnjaci mnogo su liberalniji pa potpuno drukčije gledaju na izvanbračne izlete i seks za jednu noć. Ipak, to što su danas mnogo liberalniji ne znači i da imaju bolji seksualni život, baš suprotno - postotak onih koji imaju redovite spolne odnose sve je niži.

10 godina istraživanja

Ove zanimljive činjenice o utjecaju financija i ostalih duštvenih trendova na seksualni život donijela je jedna nova američka studija provedena na 1670 osoba, a provela ju je ugledno američko udruženje umirovljenika AARP (American Association of Retired People). Studija se počela provoditi 1999. godine te je ponovljena 2004. i 2009. godine.

Broj onih koji imaju seksualni odnos jednom tjedno pao je za 10 posto u usporedbi od prije samo šest godina, a istraživači napominju i da se u drugim dobnim skupinama zamjećuje pad “frekventnosti spolnog odnosa”.

Ispitanici su u velikom postotku ustvrdili kako vjeruju da bi im seksualni život bio mnogo kvalitetniji kada bi “kvantitetniji” bio i financijski “život”, na što je i prije upozoravala seksologinja i sociologinja Pepper Schwartz.

- Financijski problemi ulaze baš u sve pore zajedničkoga života partnera - rekla je.

Liberalni stavovi

Ispitivači su upitali 45-godišnjake i starije od njih što misle o izvanbračnim seksualnim izletima pa su ostali zaprepašteni njih o tome ima sasvim pozitivno mišljenje. A prije deset godina razmišljali su potpuno drukčije - tada je 49 posto ocijenilo izvanbračni izlet kao nešto loše, lani svega 22 posto. Uz to, čak i kada imaju spolne odnose sa suprugama/supruzima ili ljubavnicama/ljubavnicima, ne uživaju u njima ni približno koliko bi mogli.

Jedini postotak koji se održao jest učestalost samozadovoljavanja. Jednako kao i 1999., 2004. te 2009. godine, oko 22 posto Amerikanaca u pedesetima jednom si tjednom “udovolji”. Ili kako bi to otpjevao Frank Sinatra, “To mi nitko ne može oduzeti...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:58