DRAGA MILANA...

Kada priča o svom partneru iz snova, žena govori o sebi

Djevojke počinju sazrijevati tek kad pričaju o karakteristikama idealnog muškarca, a ne samo o njegovu fizičkom izgledu

Draga Milana,





možda biste mogli napisati nešto o tome koliko je ključno odabrati dobrog životnog partnera. Evo što mene zbunjuje: često sam pitao cure da mi opišu svoj tip muškarca, pa sam ih nakon nekog vremena pitao da mi opišu svog posljednjeg partnera i rijetko je kad bilo poklapanja između onoga što žena želi i što na kraju uzme. Na temelju kojih kriterija žene stvarno biraju svoje partnere?

Ivan

Alenka je sa 16 godina upoznala svog današnjeg muža. Bio je deset godina stariji od nje. Njezini majka i otac bili su očajni, brat ogorčen, sestra je stalno prigovarala, prijateljice su se čudile. Jedino je Alenka bila oduševljena tim robusnim dvometrašem širokih pleća, koji godinama nije odustajao od fudbalerke i brkova. No, njezina obitelj nije bila očajna njezinim izborom zbog njegovoga izgleda, problematičnim su smatrali to što je njihov budući zet bio poznat po svojoj naprasitoj naravi, bio je prilično brz na okidaču, gdje god se u njihovu mjestu dogodila neka tučnjava, bez obzira na to jesu li svi počinitelji bili poznati, policija bi svratila usput pokupiti i njega.

Mogli ste biti sigurni da je nekako upleten. Ili je tuču započeo ili je bio izazvan, morao se osvetiti ili je samo branio prijatelja u nevolji. Iza njega su ostajala polomljena ogledala i stakla u kafićima, razbijene boce i slomljeni nosovi, jedino je Alenkino srce bilo cijelo i puno ljubavi, njezin je dragi s njom poprimao sasvim drugačiju narav. Trpjela je godinama prigovore i batine od svoje obitelji, zgroženi njegovim nasilničkim ponašanjem i zatvorskom budućnošću njezini roditelji su je svakodnevno tukli. Jednoga je dana Alenka napustila fakultet i svoju obitelj i udala se za svog dragog. Živjela je točno onako kako je njena majka u proročkom zanosu predvidjela. Nikada ga nije bilo doma, nastavio je s tučnjavama i pijanstvima, nije se u njega mogla pouzdati, novac je imao na mahove i brzo ga se rješavao, pa ih je ona sa svojim primanjima čistačice, radnice, blagajnice svih tih godina zapravo uzdržavala.

Na pitanje zašto se za njega udala kad je znala kakav je i kako će joj s njim biti, sve su joj lijepo i na vrijeme rekli, Alenka je odgovorila:

“Moj otac je bio jako strog, od nas je uvijek tražio poslušnost. Jako smo puno radili u polju. Nikada nas nije odveo na more. Kao mlada djevojka nisam mogla izlaziti vani, uvijek sam lagala da idem kod neke prijateljice, da bih pobjegla malo u kafić. Kad sam upoznala svog dragog, on me je prvi put u životu odveo na more, naučio me plivati. Moj prvi odlazak u restoran bio je s njim. Prvi poklon za rođendan dobila sam od njega, kupio mi je zlatan prsten. Za mene, on je bio najbolji muškarac na svijetu.”

“Ali, on je siledžija i grubijan, opija se i tuče”, rekli su joj.

“Svatko mora imati neku manu”, slegnula je Alenka ramenima.

Kriterije za izbor svog životnog partnera žene uglavnom stvaraju prema okolnostima u kojima su formirane i odrasle. Vrlo mlade djevojke će na upit o svom idealnom partneru početi uglavnom s opisom njegovoga izgleda. Znak da su počele sazrijevati je trenutak kad počnu razmišljati o karakternim osobinama svog budućeg partnera, makar moja prijateljica Ema ima 50 godina i još uvijek joj je izgled muškarca presudan i vrlo joj je važno je li muškarac frajer. Ema je, dakle, po pitanju emocionalne zrelosti ostala u pubertetskom dobu i iz njega nipošto ne želi izaći.

Andrea ima 29 godina, po zanimanju je slikarica. Prije godinu dana prekinula je sedmogodišnju vezu s dečkom koji ju je mučio svojom opsesivnom ljubomorom, pojačanom frustracijom zbog dugogodišnjeg neuspjeha u svom poslu. Ona je to dugo trpjela, dok prije godinu dana nije pukla. Nedavno su je u društvu pitali kakvog dečka bi ona htjela, koji je njen tip muškarca. “Umjetnički”, odgovorila je kao iz topa. Njezin je bivši bio glazbenik. Andrea od svog sna ne odustaje. Njena je mama radila u kazalištu, cijelo je djetinjstvo provela u umjetničkom okruženju i ona još uvijek želi pronaći svoga umjetnika. Nedavno je Lana Jurčević u novinskom razgovoru izjavila da ne zna kako treba izgledati njezin muškarac, ali da se ona uz muškarca svog života mora osjećati manjom od makova zrna. To znači da Lana ljubav doživljava dijelom i kao igru moći. Sebe, poprilično točno, doživljava kao prkosnu i jaku, dominantnu osobu, onaj tko ukroti goropadnicu, osvojit će njezino srce. Kad žene govore o svojim kriterijima kakav treba biti njihov idealan partner, one zapravo govore o sebi. One koje uporno govore jedno, a biraju drugo, ne poznaju dovoljno same sebe, lažu sebi o svojoj prirodi, pa se nalaze u raskoraku. Vi ste se susretali s takvim ženama, no ima i onih koje su više u dodiru s vlastitom osobnošću. Meni je jedna takva čitateljica nedavno poslala pismo u kojem je opisala u tančine kakvu osobu traži. Riječ je o ženi koja ima 43 godine, zrela je i samosvjesna i to pismo je reklo sve o njoj. Nažalost, ona je još uvijek sama. Netko bi rekao da ima visoke kriterije, ja mislim da je riječ o kvalitetnoj i izgrađenoj osobi, a takvoj nije lako pronaći partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:28