DRAGA MILANA

Kad vas stigne vaša prošlost

Imam 30 godina i prije godinu dana sam se udala nakon kratkog perioda hodanja. Bila sam sretna i zadovoljna do dana prije našeg vjenčanja. Naime, dan prije vjenčanja upoznala sam sestru svog supruga i njenog dečka koji su došli iz inozemstva na naše vjenčanje. To ne bi bilo ništa strašno, da dečko muževljeve sestre nije čovjek s kojim sam prije pet godina bila u strastvenoj vezi koja je prekinuta

naglo nakon jedne svađe i njegovog odlaska u inozemstvo. Na svadbi sam se osjećala jako nelagodno, odjednom mi se pretvorila u nešto sasvim drugo od onoga što sam priželjkivala. Bojim se reakcije svog supruga ako mu kažem.

Što da radim?

Minerva

Trebate što prije svom suprugu reći kako stvari stoje, bez okolišanja. Nakon početnog šoka i vjenčanja, koje nije bilo situacija za razjašnjavanje odnosa iz prošlosti, došao je trenutak da mu objasnite odakle poznajete dečka njegove sestre, što je između vas bilo i kako je to završilo. Niste izričito naveli da je vaš suprug ljubomorna osoba, ali sudeći po nelagodi koja izbija iz vašeg pisma, rekla bih da vas upravo strah da se on neće lako nositi s istinom, zbog svoje nesigurnosti ili ljubomore, što je gotovo ista stvar, spriječava da s njim otvoreno razgovarate. Zabavljali ste se kratko sa svojim današnjim suprugom i nije bilo vremena da jedno drugo upoznate sa svim detaljima svojih prošlih života. I da jeste imali toliko vremena, ne mislim da su ljudi dužni jedan drugome ispričati baš sve trenutke svoje intime koja je nekada bila dio njih, a sad je pohranjena u njihovu sjećanju ili zaboravu, pa ponekad ispliva otamo, potaknuta nekim događajem, slučajnim susretom ili davno zaboravljenom pjesmom na radiju. To su trenuci u kojima netko izroni iz naše prošlosti, pa opet potone tamo odakle je izronio, ostavljajući na nama neznatan i nevidljiv trag, no sazdani smo od tih tragova i otisaka, dugih i kratkih epizoda, obilježeni smo njima i učili smo iz njih, zato su nam dragocjene i ne treba ih se stidjeti, bez obzira na to koliko su slavno ili neslavno završile.

Situacija u kojoj se vi trenutno nalazite je drugačija samo iz jednog razloga, vi ste na putu da postanete obitelj sa svojim bivšim dečkom, na jedan način koji je neočekivan i režiran od strane života, onako kako nas samo život može i zna zaskočiti, pa se sada iz te situacije morate izvući na što bezbolniji i pametniji način, tako da za nikog ne bude štetna.

Jedan moj prijatelj, pametan i mudar čovjek, koji jako voli društvo i ima vrlo konzervativne poglede kad su drugi u pitanju, oženio se po drugi put, u nekim zrelim godinama. Njegova je žena znala da je u njegovo društvo upao čovjek s kojim je ona nekada bila u vezi, pa mu je to na vrijeme rekla, poznavajući njegovu tradicionalnu narav i dugačak jezik, tako da ne upadne u neugodnu situaciju, kad u kasne noćne sate muškarci u društvu malo popiju, pa iz obijesti počnu podbadati jedan drugoga.

On je tom muškarcu, bivšem od svoje žene, pružio te večeri ruku.

- Ja sam... - zaustio je ovaj da se predstavi.

- Znam... ti si onaj što je spavao s mojom ženom - rekao je moj prijatelj, a svi prisutni za stolom su se počeli smijati.

- Bolje da ja to tebi kažem u lice, nego ti meni iza leđa - rekao je tada zbunjenom čovjeku i otišao na WC.

Naravno da ta činjenica nikada više nije bila predmet razgovora u njegovu društvu, osim kad bi je on sam pričao kao anegdotu.

Stvari su u životu normalne i prihvatljive onoliko koliko ih mi učinimo normalnima i prihvatljivima. Dok je jednima nezamislivo družiti se sa svojim bivšim partnerima, drugima je prihvatljivo bivše od svojih partnera zvati za svoje vjenčane kumove.

Ako je vašem suprugu danas nezamisliva činjenica da se druži s vašim bivšim dečkom koji je sada dečko njegove sestre, morat ćete mu objasniti da vi to također niste baš tako zamislili, ali stvari su se odigrale tako, niste za to krivi niti vi niti on, jednostavno se tako dogodilo.

Potpuno razumijem vaš osjećaj sa svadbe, pretvorila se u nešto što niste željeli, jer niste mogli opušteno uživati u veselju, umjesto da slavite nešto lijepo, svoj novi početak, osjećali ste se kao da činite nešto što nije u redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:34